Annons
X
Annons
X

Sahlin kräver information av Guillou

Socialdemokraternas partiledare Mona Sahlin vill veta vilken information journalisten och författaren Jan Guillou har lämnat till den sovjetiska säkerhetstjänsten KGB om hennes parti.

Mona Sahlin kräver svar från Jan Guillou
Mona Sahlin kräver svar från Jan Guillou Foto: SCANPIX / DAN HANSSON

Socialdemokraternas partiledare Mona Sahlin kräver nu att Jan Guillou berättar vilken information han har lämnat till KGB om Socialdemokraterna.

– Jag tycker det är rimligt. I den oro som den här debatten startar finns det bara en person som kan ge någorlunda rimliga svar på det och det är Guillou själv. Nu förekommer det uppgifter om att han har lämnat rapporter bland annat om socialdemokratin till KGB, och då är det klart att det är ett rimligt krav att ta fram det och visa det så att alla kan bedöma det, säger Mona Sahlin till SvD.

Avslöjandet väcker också frågor om IB-affären, men Sahlin tycker inte att det som hittills kommit fram kastar nytt ljus på den.

Annons
X

– Nej, inte det jag sett och hört. Jag har inte läst alla delar, jag är inte säker på att det kastar nytt ljus över IB-affären, men för att klargöra även det är det viktigt att Jan Guillou i den mån har de uppgifterna kvar redovisar dem.

Skulle det kunna leda till att det visar sig att det IB gjorde var rätt?

– Nej, det tror jag inte. Inte utifrån vad jag sett hittills.

Om Guillou inte lägger korten på bordet då?

– Förhoppningsvis har han korten. Jag vet inte i vilken mån han sparat eller om det går att få fram uppgifterna på andra sätt, men det här är ett viktigt avsnitt i svensk historia, det är viktigt inte bara för mitt parti.

Guillou har berättat att han hade kontakt med och utförde uppdrag för KGB mellan 1967 och 1972. Han har dock hävdat att motivet var journalistiskt och att syftet var att avslöja KGB:s arbete i Sverige.

Annons
Annons
X

Mona Sahlin kräver svar från Jan Guillou

Foto: SCANPIX / DAN HANSSON Bild 1 av 1
Annons
X
Annons
X