Sahlin hetsar mot frikyrkan

Under strecket
Publicerad
Annons

I den begynnande valrörelsen väljer statsrådet Mona Sahlin att på DN-debatt den 3 augusti hetsa mot kristna i allmänhet och frikyrkliga i synnerhet.
Hon framhåller att bl a kristna och nazister förövat våldsbrott mot homosexuella och genomfört ”frikyrkors årliga förbön för regn och åska” under Pride-festivalen.
Frågan är om inte Sahlins påhopp är så grova att man kunde diskutera om inte kristna, däribland frikyrkliga, borde få samma skydd mot hets som Mona Sahlin och den socialdemokratiska regeringen tillerkänt homosexuella.
Sahlins påhopp väcker också frågan om var den socialdemokratiska regeringen står i förhållande till de fria kyrkorna - de protestantiska väckelsesamfunden samt katoliker och ortodoxa, tillsammans cirka 800 000 personer.
Inom frikyrkorna, precis som inom arbetarrörelsen och andra frivilligorganisationer, finns skilda uppfattningar till exempel om homosexuella pars rätt att bli prövade som adoptivföräldrar. Sahlin verkar däremot inte veta att både medlemmar och ledare inom
väckelsesamfunden har alltid tagit avstånd från allt slags våld mot homosexuella medmänniskor.
Sahlin tycks inte förstå att väckelsesamfunden är demokratiska rörelser där homosexualitet liksom andra frågor tas på största allvar av hundratusentals människor.
RFSL som regeringen nu gärna lyssnar till har några tusen medlemmar, frikyrkorörelsen flera hundra tusen. Ur frikyrkorörelsens samtal kommer seriösa ställningstaganden i svåra samhällsfrågor.
Är den socialdemokratiska regeringen beredd att respektera de frikyrkliga? Är Mona Sahlins påhopp ett enskilt övertramp eller en stridssignal mot de fria kyrkorna? Svaret kan påverka utgången av valet.

Annons

Mer från Startsidan

Annons
Annons