Annons
X
Annons
X

”Förebyggande arbetet känns ännu viktigare nu”

Terrorattackerna i Bryssel gör att det blir ännu viktigare att förebygga våldsbejakande extremism, enligt Mona Sahlin, som leder arbetet för att hindra fler att ansluta sig. Det är inte bara de som reser till terrororganisationer i andra länder som utgör en fara. De som stannar hemma och möjliggör terrordåd är minst lika viktiga att stoppa.

Brysselattackerna
Mona Sahlin tycker att det förebyggande arbetet mot terrorism känns allt viktigare.

Mona Sahlin tycker att det förebyggande arbetet mot terrorism känns allt viktigare. Foto: Adam Ihse/TT

– Det finns inga starka ord kvar, det som har hänt är så fruktansvärt. Men jag känner så starkt att det förebyggande arbetet är ännu mer viktigt nu i terrorbekämpningen, säger Mona Sahlin, nationell samordnaren mot våldsbejakande extremism.

Hon känner sig stärkt i att jobbet blir allt viktigare. Det går att förebygga att unga ansluter sig till våldsbejakande extremism, förklarar hon.

– Det svåra är att Säpo kommer att kunna berätta att si och så många har åkt iväg, men vi kommer aldrig att kunna säga hur många som har hindrats att åka på grund av förebyggande arbete, säger hon.

Annons
X

Alltfler kommuner och muslimska församlingar engagerar sig, berättar hon.

– Nu senast i måndags så presenterade Islamiska förbundet på Järvafältet i Stockholm två filmer som riktar sig direkt till killar och tjejer. Det är en kille som tittar rakt in i kameran och säger"Broder, vill du hugga halsen av människor?" och "Syster, vill du leva med män som våldtar?".

Filmerna ligger ute på Youtube nu, och hon hoppas att de ska bidra till att stoppa unga från att ansluta sig. Fast att göra filmerna har inte varit lätt för församlingen, berättar hon. De har fått ta emot hot från sympatisörer till terrororganisationerna.

Stäng

CHEFREDAKTÖRENS NYHETSBREV – veckans bästa journalistik från SvD direkt i mejlkorgen

  Anmäl dig här kundservice.svd.se

  – Det förebyggande arbetet måste riktas inte bara till dem som reser. Man måste våga sig in i grupperna, och in i bostadsområdena. Jag hoppas verkligen att fler kommuner och frivilligorganisationer ansluter sig, säger hon.

  Det finns sympatisörer till terrororganisationer även här, berättar hon.

  – Jag bad Förvarshögskolan att ta fram rapporter om svenska Facebookgrupper som stödjer IS, och det finns en hel del. Men man måste vidga problemet, det är mer än bara en åsikt bland terroristerna. Därför så är det opinionsbildande arbetet så viktigt, säger Mona Sahlin.

  Annons

  Mona Sahlin tycker att det förebyggande arbetet mot terrorism känns allt viktigare.

  Foto: Adam Ihse/TT Bild 1 av 1
  Annons
  X
  Annons
  X