Krönika

Rolf Gustavsson:Sahel-regionen kan bli Europas nya utmaning

Rolf Gustavsson
Förberedelser inför en parad i Sahel på Frankrikes nationaldag 14 juli. Men nu verkar Frankrike vara inriktat på att släppa greppet om regionen.
Förberedelser inför en parad i Sahel på Frankrikes nationaldag 14 juli. Men nu verkar Frankrike vara inriktat på att släppa greppet om regionen. Foto: Nicolas Messyasz/TT

Om vi föreställer oss Saharas öken som ett hav så blir begreppet Sahel begripligt. Det brukar översättas med ”kust” eller ”strand” och omfattar ett bälte söder om Sahara som sträcker sig tvärs över kontinenten där öknen övergår i savann. Sahel har de senaste tio åren kopplats till det instabila läget i Mali.

Under strecket
Publicerad
Annons

För ganska många år sedan intresserade jag mig för hur Sahel-regionen omvandlades genom kolonisationen. Sahel kom att förknippas med torka, fattigdom och svält. De flesta statsbildningarna hade tillhört Frankrikes kolonialvälde och gränsdragningarna var ett resultat av ett toppmöte i Bismarcks Berlin (1884-1885) då Europa styckade upp Afrika. Kring 1960 uppnådde kolonierna formell självständighet, men i praktiken var de mer eller mindre underkastade ett nykolonialt franskt styre. 

Först i dessa yttersta dagar verkar Frankrike nu inriktat på att släppa greppet och president Emmanuel Macron har förklarat att ett militärt återtåg skall inledas i höst. Liksom USA i Afghanistan håller Frankrike i Sahel på att överge konflikter som inte kan vinnas militärt. I Sverige uppmärksammas det knappt, ändå deltar svenska specialförband (150 man) tillsammans med de franska. Men i Frankrike, Tyskland och inom EU pågår en intensiv diskussion om hur Sahel-regionen kan bli den nya, stora geopolitiska utmaningen för Europa. Numera uppfattas Sahel som en del av Europa yttre gräns söderut. 

Annons

Mer från Startsidan

Annons
Annons