Sagan om ringen tar biofejket ett steg till

Under strecket
Publicerad
Annons

Paris I stort sett varje nyzeeländare med körkort deltog i inspelningen av J R R Tolkiens ”Sagan om ringen”. Och när löneutbetalningarna i USA-dollar skulle växlas över till nyzeeländska dollar utsattes den lokala valutan för en hård press som fick finansministrar och riksbankschefer att bita på naglarna i ovisshet. Budgeten för del 2 som i dag har premiär världen över överträffade budgeten för Nya Zeelands vinindustri.
Så kan man i ekonomiska termer beskriva ”Sagan om de två tornen”, uppföljningen på fjolårets filmatisering av John Ronald Reuel Tolkiens böcker. Och nu satsar man stenhårt på att få några Oscarsstatyetter i mars.

– Oscarsjuryn kan inte skjuta sig själv i foten en gång till. Det här är filmhistoria. Om tio, tjugo år kommer de här filmerna att finnas på allas lista över de fem bästa filmerna i historien, försäkrar en övertygad John Rhys-Davis som inte direkt ser ut som en dvärg men som ändå spelar Gimli och dessutom fått låna rösten åt det träd som spelar en så viktig roll i historien.

Annons

Mer från Startsidan

Annons
Annons