Annons

Tove Lifvendahl:Sagan om bidragstagaren och forskaren

Statsminister i fablernas värld.
Statsminister i fablernas värld. Foto: Stina Stjernkvist/TT

I en skruvad nutidsfabel om svensk migrationspolitik kvitterar en irakisk försvarsminister ut svenska barn- och bostadsbidrag medan högkvalificerade forskare visas på porten.

Under strecket
Publicerad

Iraks försvarsminister Najah al-Shammari tycks vara en man med många strängar på sin lyra och bollar i luften. Under den senaste tiden har våldsamma demonstrationer mot regimen förekommit, och hundratals människor ska enligt Washington Post ha dött på grund av våldsamheter från polis och regimvänliga grupper, bland annat genom tårgasbehållare som kopplas till departementet al-Shammari chefar för. Detta är inte en nyhet som förefaller osannolik.

Mer ögonbrynshöjande är hans göranden i Sverige, som sajten Nyheter Idag först rapporterade om och vars helhet nu kartläggs av flera medier. Det visar sig att han invandrade hit 2009, fick uppehållstillstånd 2011, svenskt medborgarskap 2015 och har de flesta av sina år här varit folkbokförd under namnet Najah Al-Adeli, uppburit bidrag som sjukskriven på grund av minnesförlust (det skulle kunna förklara namnbytet) och vid ett flertal tillfällen begärt försörjningsstöd. I år tillträdde han som försvarsminister i Irak.

Annons
Annons
Annons