Annons

Säg upp avtalet med Ryssland omedelbart

Efter Rysslands ockupation av Krim måste EU:s energistrategi ses över för att frigöra sig från rysk gas, utan att öka klimatutsläppen. I Sverige borde Vattenfall omedel­bart säga upp sitt kärnbränsle­avtal med Ryssland, skriver Kent Johansson (C), Roger Tiefensee (C) och Martin Ådahl (C).

Publicerad

Rysslands ockupation av Krim och exempel­lösa brott mot de avtal man ingått om säkerheten i Europa har i ett slag förändrat mycket i det europeiska samarbetet. I Sverige behöver vi se över den säkerhetspolitiska och militära hotbilden mot vårt land, och mot våra grannländer i Baltikum.

Men Krimkrisen påverkar också EU:s och Sve­riges energipolitik. EU kan inte vara så beroende av rysk gas som vi blivit. När EU:s utrikesministrar pressar Kreml så sitter Kreml i gengäld på kontrollen av 42 procent av Tysklands, 28 procent av Italiens och 98 procent av Österrikes gasleveranser. Många medlemsstater som en gång led under det sovjetiska oket har försökt frigöra sig från det beroende av rysk gas som sovjetmakten skapade. Men resten av EU borde gjort mer, som diskuterades i samband med byggandet av gasledningen Nordstream från Ryssland till Tyskland. Även om vi i Sverige själva inte gjort oss beroende av den ryska gasen måste vi aktivt medverka till en strategi i EU för att frigöra oss från det gemensamma beroendet.

Annons
Annons
Annons