Annons
X
Annons
X

Saften som dödar myror

Lite saft kan aldrig skada – om du inte är myra vill säga.
Outspädd Fun Light dödar myran direkt, men är ofarlig för människor, menar Livsmedelsverket.

Foto: SCANPIX/PROCORDIAFOOD, MONTAGE SVD.SE

Upptäckten gjordes i somras av Lars-Erik Litsfeldt. En halv deciliter saft var allt som behövdes för att få myrorna på uteplatsen att försvinna.

– Jag fick tipset från en amerikansk blogg från början och bestämde mig för att testa hemma. Första dagen hände inte jättemycket, men sen var de plötsligt borta, säger Lars-Erik Litsfeldt.

Han skrev om upptäckten på sin blogg och nyheten spred sig.

Annons
X

– En annan forskare ska ha testat och sedan hört av sig till Anticimex och frågat varför de inte använde saften. Då hade de svarat att ”Det är inte godkänt som bekämpningsmedel”, berättar Litsfeldt.

Det som gör att myrorna dör, tror Litsfeldt, är sötningsmedlet aspartam, ett konstgjord tillsats som är 200 gånger sötare än socker. Ämnet har under de senaste åren varit föremål för diskussioner, då det förekommit rykten om att det sagts ge ökad risk för hjärntumörer.

Hos Livsmedelsverket är saften godkänd. Sedan tidigare har man dragit slutsatsen att aspartam inte är farligt för människan, så länge det den dagliga dosen inte överskrider mer än 40 mg per kroppskilo.

Stäng

CHEFREDAKTÖRENS NYHETSBREV – veckans bästa journalistik från SvD direkt i mejlkorgen

  Anmäl dig här kundservice.svd.se

  – För en vuxen innebär det att man kan dricka närmare 4 liter saft om dagen. Alla sådana här tillsatser har genomgått noggranna undersökningar och säkerhetsmarginalen är väl tilltagen, säger Nils-Gunnar Ilbäck, toxikolog på Livmedelsverket till SvD.se.

  Han har svårt att se att aspartamet skulle vara avgörande och tror snarare på att det är den trögflytande vätskan som är hemligheten. Det hade nog gått lika bra med diskmedel, tror han. Han får medhåll av Dag Jenssen, professor vid institutionen för geneteik, mikrobiologi och toxikologi vid Stockholms universitet.

  – När folk gör sina egna experiment är det svårt att några slutsatser om huruvida det är aspartamet som är den avgörande faktorn här, säger Dag Jenssen.

  Av samma anledning går det heller inte att utesluta att det skulle kunna vara så.

  – Men då måste man undersöka om finns någon biologisk effekt av aspartam. Och om det där kan finnas någon mekanism som i så fall påverkar insekter, men inte däggdjur. Då behöver man göra omfattande vetenskapliga studier för att kunna dra slutsatser.

  Tillverkaren Procordia Food ser inte upptäckten som ett problem.

  – Vi känner oss trygga med myndigheternas godkänannde av aspartam i livsmedel, säger informationschefen Helena Giertz i en kommentar.

  Annons
  Annons
  X
  Foto: SCANPIX/PROCORDIAFOOD, MONTAGE SVD.SE Bild 1 av 1
  Annons
  X
  Annons
  X