Annons

Saffran – rött guld för opiumodlarna

Saffran är världens dyraste krydda och klimatet i Heratprovinsen i Afghanistan är idealiskt för odling. Men först efter talibanregimens fall kunde bönderna ställa om från att odla opium till att odla saffran i stor skala. Inkomsterna gör att bönderna har råd att sätta sina barn i skolan och att kvinnornas ställning stärks.

Under strecket
Publicerad

Arbetet att rensa saffranen är ett tidsödande precisionsarbete som utförs av kvinnor.

Foto: CASPER HEDBERG Bild 1 av 6

Från lök till världens dyraste krydda. När saffranet är skördat i november får odlarna upp till 2 000 amerikanska dollar (knappt 14 000 kronor) för ett kilo.

Foto: CASPER HEDBERG Bild 2 av 6

Saffran producerad i Herat har av experter blivit hyllad som den bästa i världen både vad det gäller kvalitet och smak.

Foto: CASPER HEDBERG Bild 3 av 6

Arbetet att rensa saffranen är ett tidsödande precisionsarbete som utförs av kvinnor.

Foto: CASPER HEDBERG Bild 4 av 6

Said Abdul Whahid kunde skicka sina barn till skolan när han ställde om från opium till saffran.

Foto: CASPER HEDBERG Bild 5 av 6

Said Abdul Whahid gräver fram saffranslökar ur ett saffransfält. Saffran kommer från saffranskrokus, i november skördas den lila blommans intensivt röda märken.

Foto: CASPER HEDBERG Bild 6 av 6

Fältet är inte mycket större än en fotbollsplan. Arbab Abdul Razaq sätter sig på huk och börjar sprätta i den torra jorden med ett järnrör. Efter en stund sticker han handen i hålet och drar upp ett knippe små gula lökar.

– Den här dammiga jordplätten är en skattkammare. Varje år ger den saffran till ett värde av 30000 dollar.

Annons
Annons
Annons