X
Annons
X

Saffran – rött guld för opiumodlarna

Saffran är världens dyraste krydda och klimatet i Heratprovinsen i Afghanistan är idealiskt för odling. Men först efter talibanregimens fall kunde bönderna ställa om från att odla opium till att odla saffran i stor skala. Inkomsterna gör att bönderna har råd att sätta sina barn i skolan och att kvinnornas ställning stärks.

Fältet är inte mycket större än en fotbollsplan. Arbab Abdul Razaq sätter sig på huk och börjar sprätta i den torra jorden med ett järnrör. Efter en stund sticker han handen i hålet och drar upp ett knippe små gula lökar.

– Den här dammiga jordplätten är en skattkammare. Varje år ger den saffran till ett värde av 30000 dollar.

Arbetet att rensa saffranen är ett tidsödande precisionsarbete som utförs av kvinnor.

Foto: CASPER HEDBERG Bild 1 av 6

Från lök till världens dyraste krydda. När saffranet är skördat i november får odlarna upp till 2 000 amerikanska dollar (knappt 14 000 kronor) för ett kilo.

Foto: CASPER HEDBERG Bild 2 av 6

Saffran producerad i Herat har av experter blivit hyllad som den bästa i världen både vad det gäller kvalitet och smak.

Foto: CASPER HEDBERG Bild 3 av 6

Arbetet att rensa saffranen är ett tidsödande precisionsarbete som utförs av kvinnor.

Foto: CASPER HEDBERG Bild 4 av 6

Said Abdul Whahid kunde skicka sina barn till skolan när han ställde om från opium till saffran.

Foto: CASPER HEDBERG Bild 5 av 6

Said Abdul Whahid gräver fram saffranslökar ur ett saffransfält. Saffran kommer från saffranskrokus, i november skördas den lila blommans intensivt röda märken.

Foto: CASPER HEDBERG Bild 6 av 6
Annons
X
Annons
X
Annons
X
Annons
X