Sadrs rebeller lämnar in vapen

Anhängare till rebelledaren Muqtada Sadr började i går lämna in vapen till myndigheterna i Irak i utbyte mot ett löfte om en storsatsning på den shiamuslimska slumstaden Sadr City i Bagdad.

Under strecket
Publicerad
Annons

Irakiska poliskällor berättar för nyhetsbyråer på plats att milismän från Mahdiarmén börjat lämna in TNT och andra sprängmedel, automatgevär, landminor och granatgevär.
Vid polisstationen vid al-Hababiya i Bagdad, främst bland inlämningsställena, fick tv-fotografer filma när 20 granatkastare lastades ner från en pickupbil, rapporterar Reuters och al-Jazira. Men fler fotomöjligheter tillläts inte, eftersom överlämningen sägs ha gått trögt. Till ett inlämningsställe i Bagdad kom inga vapen alls under gårdagen, rapporterar TT-Reuters.
Enligt Iraks övergångsregering är avsikten att nationalgardet ska börja patrullera den shiamuslimska slumstaden Sadr City efter fem dagars avväpning, hem för två miljoner shiamuslimer i Bagdad och ett stark fäste för Muqtada Sadr och hans milis.

Tanken är att denna modell ska överföras till andra städer som gör motstånd mot USA och Iraks nya interimsstyre - allt för att möjliggöra valen i januari.
Förhandlingar sägs pågå om att centralregeringen ska gå in i Falluja, den
sunniarabiska staden som utsatts för USA-bombningar och som gjort sig känd för sitt hårda och ofta mycket blodiga motstånd mot de USA-ledda trupperna. Ex-jordaniern Abu Musab al-Zarqawi, anklagad för att ligga bakom flera halshuggningar av kidnappade utlänningar, tros hålla sig gömd i staden.
Men tilltron till avväpningsplanen är vacklande. Irakiska shiamuslimer, som inledningsvis stödde USA:s invasion för att störta Saddam Hussein, säger på telefon från Bagdad att de tror att Bushregimen tänker rigga valen och att se till att USA:s förtrogna, framför allt exilirakier som återvänt, väljs i janauari.

Annons

Mer från Startsidan

Annons
Annons