”Saddam ljuger”

Under strecket
Publicerad
Annons

WASHINGTON Amerikanska vapenexperter som granskat de irakiska dokumenten har redan hittat brister och luckor i materialet.
I en preliminär rapport konstateras att uppgifter om kemiska och biologiska substanser som efterlystes i samband med tidigare inspektionsrundor fortfarande saknas. Andra frågetecken som rests gäller kärnvapenprogrammet och varför Irak försökt köpa uran från länder i Afrika.
USA har hela tiden understrukit att man inte kommer att dra sig för att fastslå att Saddam Hussein brutit den nya FN-resolutionen.
I veckan ska inspektionsorganet Unmovic under Hans Blix avlämna sin preliminära bedömning av de 12 000 sidorna. En diplomatisk FN-källa uppgav för New York Times att mycket tyder på att en del av dokumentationen är ””återanvändning””.

I en intervju i tv-programmet
20/20 i går kväll sade George W Bush att hans egen åsikt om Saddam är att han ””bedrar, ljuger””.
Men Bush fruktar inte bara irakiska kärnvapen. USA misstänker också att två nya kärnkraftsanläggningar i Iran är
konstruerade för att utveckla kärnvapen. Atomanläggningarna, nära städerna Natanz och Arak, upptäcktes första gången på satellitbilder i september.
Det internationella atomenergiorganet IAEA kommer i februari att besöka platserna. Ursprungligen skulle IAEA besökt Iran i december men besöket har senarelagts av myndigheterna i Teheran. Iran förnekar de amerikanska påståendena och säger att anläggningarna bara ska användas för civilt bruk.

Annons

Mer från Startsidan

Annons
Annons