Annons

Sådan är kronprinsessans man

Daniel Westling, företagare i gymbranschen. En alldeles vanlig medelklasskille från landsorten som tagit klivet in i kungafamiljen. Hemma i Ockelbo blandas stoltheten med oron för om han ska klara pressen som kronprinsessan Victorias pojkvän.

Under strecket
Publicerad

Det var i juli som det brakade loss för Daniel Westling och Ockelbo. Under ett drygt år hade han och kronprinsessan smugit med sin förälskelse. Men nu visade sig kungaparet offentlig tillsammans med dem under en konsert i Borgholm på Öland.

Vem är han, var kommer han ifrån? Även det lilla samhället fem mil nordost om Gävle hamnade plötsligt i rampljuset.

I Ockelbo har isen lagt sig över Bysjön som folkhumorn redan döpt till Victoriasjön sedan kronprinsessan syntes paddla där i somras.
På huvudgatan kan man ta sparken till Konsum, Systemet och apoteket som ligger på rad med Ica tvärsöver. Bakom Centrumhusets mörka 60-talstegel ryms bland annat bibliotek, kommunkontor, frisör och ett café.

Hälften av kommunens 6000 invånare bor i byn. Ett snöbollskast från torget ligger Perslundaskolan. Där gick Daniel Westling som alla andra barn på högstadiet. Åt andra hållet ligger villaområdet där Daniels föräldrar bor kvar i längan med röda kedjehus. Pappan är socialchef, mamma jobbar på Postgirot.

Det är förstås ljusårs avstånd mellan hans uppväxt i medelklassens trähus och flickvännens kungliga uppfostran i slottet 22 mil bort. Men en likhet slår en vid besöket; även Daniel har levt i en miljö där alla har koll på varandra.
Vi blir inte stående länge vid torgståndet utanför Centrumhuset förrän vi träffar dem som känner familjen; från skolan, via arbetet eller idrottsföreningen.

Annons
Annons

Alla säger samma sak: Westlings grabb är en väluppfostrad hygglig man, en ordentlig nykterist, utåtriktad. Det skvallras inte om minsta lilla busstreck.
– Man har försökt göra narr av honom som någon tönt från en liten håla. Men Daniel är verkligen ingen bonnläpp. Han har alltid haft stil. Han är sällsynt trevlig, glad och artig, säger Susanne ”Tussen” Formgren, Ockelbokändis med två VM-guld i styrkelyft.

Hon och Daniel har tränat ihop i Atletklubbens lokaler i källaren under Gävringeskolan.

När Daniel och hans prinsessa hälsat på har de cyklat, paddlat och promenerat. Någon har mött dem på Ica, man har sett dem på gatan.
– Men jag tittade inte, som en kvinna säger.¶

Nej, stirrar gör man verkligen inte. Det är som om hela samhället sluter upp av lojalitet. Hit ska de kunna komma och få vara i fred. Men flera utbrister spontant: Stackarn, ska han orka?

Egentligen tog Daniel Westling språnget från byn för flera år sedan.
En akademisk karriär lockade knappast sedan han gått ut gymnasieskolan i Sandviken med medelmåttiga betyg från tvåårig social linje. Hans uppväxt var präglad av basket, motorcross, fotboll och hockey. Idrott var hans bästa ämne.
Efter lumpen utbildade han sig därför på Lillsved gymnastik- och idrottsfolkhögskola.

När han arbetade som personlig tränare, konsult och ledarutbildare på Sports club i Stockholm träffade han Benny Johansson från Hofors.
– Till slut tränade vi så många att vi ville gå vidare och öppna eget, berättar Benny.

De valde att satsa på kvalitet framför kvantitet. Sedan fyra år driver de med framgång det exklusiva gymmet Master Training. Årskortet kostar 15 000 kronor plus 550 kronor gången för den personlige tränaren. Priset inkluderar diskretion. Medlemmar tas bara in efter rekommendation.

Annons
Annons

Det var här Daniel och kronprinsessan Victoria träffades sedan lillasyster Madeleine lockat med henne. Han är fortfarande Victorias personlige tränare.
– Daniel och jag är försiktiga, säger Benny. Vi har inte lånat utan vuxit av vinsten, renoverat vartefter. Vi jobbar i princip jämt, det är en förutsättning. Och så tycker vi det är så kul.

Medlemstaket på 350 är nått. Kön är lång. Men de planerar att utveckla företaget. Snart öppnar de ett liknande gym på Nybrogatan på Östermalm.
– Vi har också funderat på att öppna gym enligt samma koncept i andra skandinaviska städer. Och kanske även mängdgym, stor volym men ändå med personlig service. Många städer i landet saknar ett sådant, berättar Benny Johansson.

Om Daniel säger han:¶
– Man har påstått att han är osocial. Då skulle han aldrig kunna ha det här jobbet. Han är snarare ett socialt geni!

Daniel Westling, som uppenbarligen varit besvärad över den enorma uppmärksamheten, har under senare tid verkat mer avslappnad i förhållande till medier. Att han börjat plugga tyska, tolkas också som att förhållandet är stabilt.

Håller det bara i sig till sommaren har torghandlare Krister Larsson i Ockelbo strategin klar. Han ska komplettera hjortronsylten med en hallon- och blåbärsvariant: ”Äkta Drottningsylt från Ockelbo”.
Kommunalrådet Staffan Nordqvist (s) försöker dock ligga lite lågt med Daniel, som han säger. Fast han inte kan låta bli att skoja om att byn blivit kunglig hovleverantör.
Efter flera år med röda siffror i bokslutet ser han för sig ett välbehövligt uppsving genom ett fjärde blad i den fyrklöver han vill marknadsföra:
– Vi har Wij trädgårdar under uppbyggnad av Lars Krantz som skapat Rosendals trädgårdar. Vi har vårt lag som spelar i Basketligan. Vi har Ockelbo marknad. Och så har vi Westlings Daniel.

08–13 52 57, annika.engstrom@svd.se

Annons
Annons
Annons
Annons
Annons