Saco-grupp föreslår partsägd försäkring för rehabilitering

Skapa en rehabiliterings- försäkring som parterna på arbetsmarknaden får ansvar för. Det föreslår en arbetsgrupp inom Saco som hoppas på gensvar från regeringen.

Under strecket
Publicerad
Annons

– Det finns en stor enighet bland organisationer och partier om en sådan här lösning. Men regeringen gör inget. Vi hoppas få igång arbetet, säger Peter Larsson, ordförande i arbetsgruppen.
En partsägd rehabiliteringsförsäkring ökar möjligheterna till en mer omfattande och bättre rehabiliteringssatsning, enligt arbetsgruppen. Försäkringen bör byggas upp så att parterna övertar ansvaret för finansiering och administration av rehabiliteringen av sjukskrivna. Premierna till försäkringen bör betalas lika av arbetsgivare, stat och försäkrade.

- Fördelen med ett sådant system är att det är stabilt över tiden, säger Peter Larsson, som i vanliga fall är förbundsdirektör på Sjukgymnasternas Riksförbund.
I fredags presenterades förslaget för Saco:s styrelse och nu vill arbetsgruppen föra dialog med regeringen, arbetsmarknadens parter och andra aktörer.

Annons
Annons
Annons