Sabuni vet inget om hederskultur

BARA HÅRDARE TAG. Vårdval Stockholm har medfört att vårdcentralerna i utsatta områden har gjort sig av med psykologer och kuratorer, som kan hjälpa flickor som drabbats av hederskulturen. Nyamko Sabuni går främlingsfientliga krafter till mötes, skriver Nalin Pekul (s).

Under strecket
Publicerad
Annons

Integrationsminister Nyamko Sabuni skriver på SvD Brännpunkt 7/10 att tvångsäktenskap måste kriminaliseras. Hon anklagar också den offentligt finansierade vården för att upprätthålla hedersförtrycket genom att till­låta att unga invandrartjejer får genomgå så kallade mödoms­hinneoperationer.

Det är få tjejer som genomgår mödomshinneoperationer i Sverige och de genomförs när tjejen hamnat i en desperat situation och vårdpersonalen ser det som en utväg för att rädda hennes liv. Att tolka detta som ett upprätthållande av hedersförtrycket visar att Nyamko Sabuni saknar kunskaper om hederskulturen.

Innan vi fått besked om hur ­Nyamko Sabuni i praktiken ska förbjuda tvångsäktenskap kan inte jag tolka utspelet som annat än fagra ord.

Annons
Annons
Annons