Annons
X
Annons
X

Sabuni svänger om kvotering

Den folkpartistiska jämställdhetsministern Nyamko Sabuni svänger nu i kvoteringsfrågan. Enligt ett nytt utspel vill hon se en lag som tvingar bolagen till en viss andel kvinnor i sina ledningsgrupper. Ministern har många gånger sagt sig vara en svuren motståndare till lagstiftning och nu får hennes lappkast kritik.

Foto: JESSICA GOW / SCANPIX

Jämställdhetsminister Nyamko Sabuni (FP) presenterar på DN:s debattsida ett förslag på en ny lag som ställer krav på jämn könsfördelning i företagens ledningsgrupper.

FP föreslår att den del av bolagskoden som handlar om att näringslivet ska eftersträva jämställdhet omvandlas till lag.

Dessutom vill partiet precisera diskrimineringslagens bestämmelser om aktiva åtgärder. Bolag ska kunna redovisa vad man gör för att främja jämställdhet.

Annons
X

Med de nya reglerna ska bolagsstämmorna sätta specifika delmål om andelen kvinnor respektive män i bolagsstyrelsen, och att styrelsen ska göra detsamma vad gäller ledningsgruppen, vill FP.

Nyamko Sabuni skriver att meritokrati fortfarande bör råda vid tillsättningar och utnämningar, och att ägarnas rätt att utse styrelser och ledningsgrupper fortsatt ska respekteras.

De nya förslagen kan beskrivas som en omsvängning av jämställdhetsministern. Så sent som i september sade Nyamko Sabuni till SvD Näringsliv att hon ville se ”icke-lagstiftande åtgärder” på området,
läs mer här.

Nyamko Sabuni har flera gånger hamnat med bråk med Moderaterna i kvoteringsfrågan. 2010 sade hon så här efter att ledande moderater öppnat dörren för att lagstifta om en viss andel kvinnor i bolagsstyrelserna:

– Jag måste säga att jag tycker att det är jättefegt att Moderaterna, för att ducka i den politiska debatten, intar den ställning som de nu gör. Det är väldigt beklagligt, för de vet vad som är rätt och de tycker inte att kvotering är rätt,
sade Nyamko Sabuni i SVT:s Debatt.

2011 upprepade ministern sin åsikt att andelen kvinnor i styrelser och ledningar är en ”ägarfråga”:

– Vi i Folkpartiet är emot kvotering i det privata näringslivet,
sade Nyamko Sabuni.

Svenskt Näringsliv är kritiskt till förslaget och ministerns svängning i frågan.

– Jag har tidigare sett Sabuni som en person som tydligt har försvarat äganderätten, alltså företagarens rätt att styra och leda sitt företag. Men nu ser vi plötsligt en politisk klåfingrighet där man vill in och ändra i detta, säger Carina Lindfelt, chef för Svenskt Näringslivs arbetsmarknadsavdelning till TT.

– Vi kan givetvis inte vara positivt inställda till en tvingande lagstiftning. Absolut inte. Det är ett märkligt förslag.

Enligt Svenskt Näringslivs statistik jobbas det aktivt med jämställdhetsfrågor ute på företagen. Svenskt Näringsliv föredrar att prata med företagen framför åtgärder som dem som Sabuni föreslår.

– När jag pratar med företagen visar de tydligt att dessa frågor är viktiga för dem. De vill vara attraktiva arbetsgivare och detta är en högaktuell fråga, säger Carina Lindfelt.

Det nya Fp-förslaget får dock beröm från motståndarlägret. Det är ett steg i rätt riktning, även om det är lite otydligt, tycker Gunvor G Ericson, Miljöpartiets jämställdhetspolitiska talesperson.

– Det är välkommet att Nyamko Sabuni äntligen inser att det behövs lagskärpningar, men frågan är vad det i praktiken betyder. Hon säger till exempel att hon ska lagstifta åt diskrimineringsombudsmannen (DO), men samtidigt skriver hon ingenting om vilka muskler som DO bör få för att följa upp det här.

Kvotering är inget mål i sig, det är ett medel, enligt Gunvor G Ericson.

– Eftersom vi inte kommit längre när det gäller jämställda bolagsstyrelser och ledningsgrupper måste man ta till åtgärder som har effekt. Det borde vara intressant för företagen själva eftersom vi vet att företag med mer mångfald är mer lönsamma.

SvD Näringsliv/TT

Annons
Annons
X
Foto: JESSICA GOW / SCANPIX Bild 1 av 1
Annons
X
Annons
X