Hela denna artikel är en annons

Absolutavkastande fond pålitlig i sparportföljen

Julie Bonde, Louise Möllander, Björn Suurwee, Thomas Pohjanen och Alexandra Truusööt. Saknas på bilden gör Marek Ozana. Björn Suurwee och Thomas Pohjanen grundade fonden år 2001.
Julie Bonde, Louise Möllander, Björn Suurwee, Thomas Pohjanen och Alexandra Truusööt. Saknas på bilden gör Marek Ozana. Björn Suurwee och Thomas Pohjanen grundade fonden år 2001.

Det går att tjäna pengar på räntemarknaden, även i tider av nollränta. Knepet är att hitta rätt fond, som levererar positiv avkastning oavsett läget på marknaden.

Det är mycket som påverkar det ekonomiska läget i världen just nu – inte minst coronapandemin. Detta ställer högre krav på alla som sparar att landa i en sparandeform som inte tar för mycket stryk när det svajar på finansmarknaden.

– Det fungerar inte att ha hela sitt sparande i aktier, det blir alldeles för stora risker. En rimlig fördelning är att investera ungefär 60 procent i aktier, och resterande 40 procent i mindre riskfyllda tillgångar.  Här finns det plats för välskötta absolutavkastande fonder och det kan vara lite av ett detektivarbete att hitta dessa, men de fonderna finns, säger Thomas Pohjanen, vd och förvaltare av Excalibur.

140 procents avkastning sedan starten

Excalibur Fonder har sedan 2001 förvaltat hedgefonden Excalibur. Sedan starten har fonden genererat 140 procents avkastning, och även i kristider har Excalibur varit ett säkert kort. Fonden har avkastat plus 9,4 procent det senaste året, och plus 4,6 procent i genomsnittlig årsavkastning sedan starten. Avkastningsserien ger en kraftfull ränta på ränta-effekt för fondens kunder.

– Jag och min förvaltarkollega Björn Suurwee har alltid varit otroligt intresserade av det vi gör. Vi har känt en arbetsglädje i att sätta oss in i konjunkturförloppen, finanspolitiken och penningpolitiken för att bygga strategier som begränsar nedsidan och skapar en stabil uppsida för våra kunder, säger Thomas Pohjanen.

Excalibur är en absolutavkastande fond vilket innebär att den syftar till att skapa avkastning oavsett om räntor i stort går upp eller ner. Excalibur utnyttjar rörelserna i räntepapper utgivna i Sverige, i Eurozonen och i USA för att skapa långsiktiga och robusta strategier och bygger om portföljen med avstamp i omvärldsbevakningen.

Vill du investera i Excalibur? Ta reda på mer här.Extern länk

”En produkt som är stabil under storm”

För att kunna göra detta satsar Excalibur Fonder på likvida innehav som är lätta att omsätta. En viktig del i detta är att inte satsa på värdepapper utgivna av onoterade bolag utan officiell rating. Dessa är enligt Thomas Pohjanen svåra att sälja i gynnsamma marknadslägen, och i princip omöjliga att omsätta i stressade marknadssituationer. Under början av coronakrisen blev 63 svenska företagsobligationsfonder ett bevis på detta, då fem års avkastning raderades på en månad.*

– Vår ambition är att skapa en produkt som inte bara står sig bra under vackert väder, utan också är stabil under storm. En allvädersprodukt helt enkelt. Sedan starten har vi inte stängt fonden en enda gång för uttag och insättning. Så ska det fortsätta vara, oavsett vilket 2021 vi går in i, säger Thomas Pohjanen.

*Jonas Lindmarker på Morningstar den 2 april 2020 ”Krasch för alla företagsobligationsfonder”

Läs mer om fonden Excalibur här.Extern länk

Risktext: Historisk avkastning utgör ingen garanti för framtida avkastning. En investerare i fonden kan få se sin placering både öka och minska i värde och det är inte säkert att en investerare får tillbaka hela det insatta kapitalet.

Annons
Annons
Annons