Annons
X
Annons
X

Sabotage mot svensk blockadbrytare

Ett av fartygen i flottan som ska försöka bryta Israels Gazablockad har utsatts för sabotage, enligt protestarrangörerna. Det är passagerarbåten Juliano, på vilken de svenska aktivisterna ska färdas.

Av TT
(uppdaterad)
Mattias Gardell, medlem i organisationen Svenska Ship to Gaza, under en presskonferens i Stockholm.
Mattias Gardell, medlem i organisationen Svenska Ship to Gaza, under en presskonferens i Stockholm. Foto: SCANPIX

På måndagen upptäcktes att propellerhuset förstörts och propelleraxeln skurits av på Juliano, som ägs av Ship to Gaza i Sverige, Norge och Grekland.

– Det har skett under vattnet så dykare måste ha använts, säger den norska delegationens talesman Torstein Dahle till norska tidningen Dagbladet.

Juliano ligger i hamnen i Pireus utanför Aten och väntar tillsammans med andra fartyg i Gazaflottan på tillstånd från grekiska myndigheter att avsegla. Planerna är att det ska ske mot slutet av veckan. Efter en inspektion av skadorna bedöms att reparationerna ska kunna bli klara innan dess, skriver svenska Ship to Gaza i ett pressmeddelande.

Annons
X

”Det är en sak att främmande makt pressar den grekiska regeringen att fördröja vår seglats med byråkratiskt krångel. Det är en helt annan sak att fientliga agenter opererar på grekiskt territorium. Det är hög tid för det internationella samfundet att sätta ner foten och säga: Nu räcker det!” säger Ship to Gazas svenske talesman Mattias Gardell i ett uttalande.

Den grekiska kustbevakningen bekräftar för TT att den känner till anklagelserna, men ville på tisdagen varken bekräfta eller dementera skadorna.

Israels utrikesminister Avigdor Lieberman säger att Gazaflottan inte är ute efter att ge humanitär hjälp, de är tvärtom ”hårdföra terroraktivister”.

Stäng

PERFECT WEEKEND – Nyhetsbrevet från SvD Perfect Guide som håller dig uppdaterad på de senaste samtalsämnena inför helgens middagar.

  Anmäl dig här kundservice.svd.se

  Stockholm TT

  Annons
  Annons
  X

  Mattias Gardell, medlem i organisationen Svenska Ship to Gaza, under en presskonferens i Stockholm.

  Foto: SCANPIX Bild 1 av 1
  Annons
  X
  Annons
  X