Krönika

Jan Almgren:Saabspektaklet kan skada Volvo

Jan Almgren

Det började som ett actiondrama. Men har mer och mer utvecklats till en tragedi. Victor Mullers framfart i Peking, där han avverkar potentiella kinesiska bilföretag som andra byter skjortor måste vara ett plågsamt spektakel för de anställda i Trollhättan.

Under strecket
Publicerad
Annons

De fylls med förhoppningar när något positivt sker – förhoppningar som sedan krossas när det hela ännu en gång visar sig vara ofärdigt, ogenomförbart och orealistiskt. Just de tre orden börjar oroväckande ofta förknippas med Saabs ordförande och hans olika storslagna planer.

Men det är inte bara de anställda i Trollhättan som följer händelseutveckling med stigande oro. Räkna med att Volvos vd Stefan Jacoby får täta rapporter om läget. Saabs allt mer desperata jakt på kinesiska friare är nämligen även en angelägenhet för Volvo. Kaos och elände kring Saab kan spilla över på Volvo och Geely. En följetong i media kring hur olika kinesiska Saabprojekt havererar kan påverka hur affären mellan Volvo och Geely uppfattas av allmänheten både i Sverige och Kina. Därför kan man utgå från att mer än en orolig omvärldsanalytiker i Volvos ledningsgrupp just nu sitter och försöker förstå läget och lista riskmoment.

Annons

Mer från Startsidan

Annons
Annons