Annons
X
Annons
X

Saabs rekonstruktör byts ut

På måndag ska Vänersborgs tingsrätt avgöra om rekonstruktionen av Saab ska fortsätta eller avbrytas.

Av TT
(uppdaterad)

Nu väljer rekonstruktören Guy Lofalk att hoppa av uppdraget.

– Saab Automobile och rekonstruktören Guy Lofalk har kommit överens om att Lofalk ska entledigas och en annan advokat ska bli rekonstruktör i stället, säger rådman Stefan Nilsson vid Vänersborgs tingsrätt till P 4 Väst.

Saab och Guy Lofalk har gemensamt efterfrågat att advokat Lars-Henrik Andersson från Lindahls advokatbyrå i Stockholm ska tillförordnas som ny rekonstruktör. Andersson har också redan tackat ja till att ta över efter Guy Lofalk, som själv begärt att få sluta, skriver TTELA.se.

Annons
X

Frågan kommer att prövas vid ett sammanträde på måndag, enligt Vänersborgs Tingsrätt.

Guy Lofalk har tidigare begärt att rekonstruktionen ska upphöra och Victor Muller har varit öppet kritisk till Guy Lofalks sätt att sköta rekonstruktionsarbetet.

I en inlaga till rätten skriver nu Lofalk att han informerats av Saabledningen om den nya finansieringslösning som Saab har med Youngman.

Stäng

SvD NÄRINGSLIVS NYHETSBREV – dagens viktigaste ekonominyheter direkt i mejlkorgen

  Anmäl dig här kundservice.svd.se

  ”Min bedömning är att den nya strukturen som överenskommits mellan bolagen och Youngman är sådan att den förtjänar att en ny rekonstruktör förordas i mitt ställe”, skriver Lofalk, som därmed verkar anse att där möjligen finns en lösning för Saab.

  ”En ny rekonstruktör bör, enligt min mening, med fräscha ögon göra en bedömning av den nya strukturen och möjligheten att därigenom rekonstruera bolagen”, skriver Lofalk.

  På måndag ska Victor Muller försöka övertyga tingsrätten i Vänersborg om att rekonstruktionen av Saab ska fortsätta. Vid hans sida finns då även Rachel Pang, vd för kinesiska Youngman.

  Youngman skickade i går cirka 30 miljoner kronor till Saab för att täcka akuta utgifter. Enligt Dagens Industri finns nu en ny plan där Youngman går in med pengar i ett nytt bolag, hälftenägt av Youngman och Saab Automobile.

  För att lösa den kortsiktiga finansieringen ska Youngman gå i borgen hos en kinesisk bank och få preferensaktier utan rösträtt som säkerhet. Genom det nya upplägget ska man komma runt de invändningar som amerikanska GM haft och som hittills har stoppat affären.

  Några pengar till lönerna har dock inte synts till, och det ökar enligt IF Metalls förbundsjurist pressen på företaget inför förhandlingarna med tingsrätten på måndag.

  – De måste ju visa att de kan klara de löpande kostnaderna, säger Darko Davidovic.

  Samma uppfattning finns hos Unionens förbundsjurist Martin Wästfelt. Senast fredag bör pengarna vara inne, anser Unionen. Att dröja till måndag, timmar före det viktiga mötet med tingsrätten, kan vara för sent.

  – Vår uppfattning är att lönerna ska vara betalda om rekonstruktionen ska fortsätta.

  Skulle Vänersborgs tingsrätt efter måndagens sammanträde komma fram till slutsatsen att rekonstruktionen ska avbrytas kan ärendet gå vidare till högre instans. Saab kan, precis som vid förra rekonstruktionsbeslutet då tingsrätten sade nej, klaga hos hovrätten. Den ska då ta ställning till om man ska ta upp frågan eller ej. Säger hovrätten nej, så kan det beslutet överklagas, nu till Högsta domstolen (HD). Samma gäller om hovrätten tar upp ärendet, men kommer till ett beslut som Saab inte accepterar.

  Även då blir det HD:s tur. Men först efter att ha tagit ställning till frågan om prövningstillstånd.

  Först sedan HD sagt sitt träder tingsrättens ursprungliga beslut i kraft. Då aktiveras de konkursansökningar mot Saab som finns hos tingsrätten. Under förutsättning att bolaget dessförinnan inte självt har begärt sig i konkurs.

  Trollhättan TT

  Annons
  Annons
  X
  Annons
  X
  Annons
  X