Annons
X
Annons
X

Saabs problem kan lösas idag

Bristen på pengar har tvingat Saab att stanna produktionen och i fredags kom inget besked om hur likviditetskrisen ska lösas. Men kanske är en lösning klar att presenteras under måndagen, då Riksgälden uppges ha godkänt finansmannen Vladimir Antonov som ny delägare i Saab.

Jan Åke Jonsson och Victor Muller vid en Saab 9-5.
Jan Åke Jonsson och Victor Muller vid en Saab 9-5. Foto: MAGNUS HJALMARSON NEIDEMAN

Förhoppningen är att produktionen snabbt ska komma igång igen när underleverantörerna känner sig säkra på att de kan få betalt för sina komponenter. I bästa fall kan ett besked komma redan under måndagen.

Ett besked om Saab hade kunnat komma under fredag eftermiddag, då regeringen var samlad för en presskonferens om satsningar inom SJ, men något sådant besked kom inte.

Arbetet med att hitta en lösning för Saab har pågått under helgen. Enligt finanssajten Bloomberg News kan svenska regeringen – kanske redan idag måndag – ge Saab möjligheten att ta emot ett lån från Bankas Snoras i Litauen. Banken kontrolleras av ryska affärsmannen Vladimir Antonov, samma person som ansökt hos Riksgälden att gå in som delägare i Saab och enligt uppgift investera cirka 50 miljoner euro (nästan en halv miljard kronor).

Annons
X

Enligt TTELA.se har Riksgälden godkänt Vladimir Antonov och hans affärsgrupp Convers som ny delägare. Det som Riksgälden förhandlat om är att Convers ska få motsvarande säkerhet för sina lån till Saab, precis som Europeiska investeringsbanken fått.

Om Saab officiellt beviljas lånet från Bankas Snoras skulle man kunna ha pengar på kontot direkt och förmodligen snabbt få igång leveranserna av de komponenter som saknas. Om det skulle innebära att produktionen startar redan under måndagen är mera osäkert. Enligt fackförbunden ska personalen vara på plats under måndagen.

Försäljningschef Magnus Hansson hoppas på en fortsatt positiv utveckling under våren. Miljöbilskombin 9-3 är viktig, liksom kombiversionen av 9-5. Saabs försäljning visar positiva tecken under mars. På nästan alla marknader syntes en tydlig ökning, dock från en mycket låg nivå 2010 då Saab var mer eller mindre uträknat. I Sverige sålde Saab 888 bilar, upp från 388 under mars 2010. Försäljningen av 9-3 SportCombi miljödiesel (119-grammaren) hade inte startat under mars och den väntas ge ett väsentligt tillskott på tjänstebilssidan under våren. Under slutet av sommaren tillkommer den likaledes viktiga 9-5 SportCombi och under hösten väntas de första 9-4X till Sverige.

Stäng

PERFECT WEEKEND – Nyhetsbrevet från SvD Perfect Guide som håller dig uppdaterad på de senaste samtalsämnena inför helgens middagar.

  Anmäl dig här kundservice.svd.se

  – Vi har sett en solid positiv utveckling för Saab i Sverige och den ligger i linje med våra förväntningar, säger Magnus Hansson, chef för försäljningsorganisationen Saab Sverige.

  – Med tillväxt för nionde månaden i rad har vi fått ett kvitto på att det hårda jobbet som gjorts av teamet och återförsäljarna ger resultat. Att intresset för Saab bland svenska företag fortsätter att sprida sig och öka är särskilt glädjande. Tjänstebilsförsäljningen är viktig för oss, säger Magnus Hansson.

  En ökad försäljning borde innebära att Saab förbättrar sin likvida situation av ”egen kraft”, men fram till dess behövs ett tillskott.

  Saab får en tidsfrist? automotorsport.se Saab och IAC överens - produktionen är igång automotorsport.se Saab får ut mer pengar från EIB automotorsport.se Saabs produktion startar - och stannar automotorsport.se Spyker och Saab startade trögt automotorsport.se

  Pär Brandt

  Annons
  Annons
  Annons
  X

  Jan Åke Jonsson och Victor Muller vid en Saab 9-5.

  Foto: MAGNUS HJALMARSON NEIDEMAN Bild 1 av 1
  Annons
  X
  Annons
  X