Annons
X
Annons
X

Saablöner kan bli sena - igen

Lönerna för Saabanställda kan bli försenade - för tredje månaden i rad.

Av TT
(uppdaterad)
Foto: SCANPIX

”Jävligt beklagligt”, säger Håkan Skött, ordförande i Metallklubben på företaget.

Samtidigt hotar Kronofogden att tömma bolagets lönekonto.

– Det kan bli så att lönen blir försenad. Man har inte lyckats göra en normal lönekörning, enligt besked jag har fått, säger Håkan Skött, ordförande för Metallklubben på Saab Automobile, till TT.

Annons
X

– Men det kan finnas en möjlighet att lönen kommer i rätt tid. Men om det inte bli så är det jävligt beklagligt, säger Skött.

Saabs besked är att orsaken till att augustilönerna kan bli försenade är att en del av pengarna som bolaget fått från investerare kanske inte kommer i tid för att hinna med löneutbetalningarna.

– Vi hoppas alla på det och vill gärna tro det. Men det finns ingen garanti. Det finns en risk. Vi väntar på pengar som vi redan blivit lovade men inte betalats. Dels söker vi även annan finansiering, för det behövs för att starta produktionen igen. Det arbetet pågår, säger Gunilla Gustavs på Saabs informationsavdelning.

Unionens ordförande Cecilia Fahlberg är starkt kritisk efter beskedet.

”Det är självfallet fullständigt oacceptabelt om lönen nu dröjer för tredje gången i sommar. Vi vet att det finns en starkt lojalitet bland medarbetarna. Men nu är frågan om inte gränsen är nådd för den lojalitet man kan förvänta sig”, säger Cecilia Fahlberg.

Om lönen inte kommer in på de 1 000 medlemmarnas konton på den ordinarie utbetalningsdagen nu på fredag kommer Unionen på nytt att sätta i gång processen för att driva in lönerna för medlemmarnas räkning.

Saab-ägaren Swedish Automobile, tidigare Spyker Cars, rasade på börsen i Amsterdam efter beskedet. Vid kvart i två på tisdagseftermiddagen hade aktien rasat med 20,5 procent till 0:57 euro.

Under tiden fortsätter bolaget att diskutera med olika parter för att försöka lösa den kortsiktiga finansieringen så att bland annat löner kan betalas ut.

Men Kronofogdens jakt på pengar fortsätter också. Målet är att få in de 163 miljoner kronor som olika fordringsägare bett om hjälp att driva in.

Hittills har Kronofogden kunnat lägga beslag på ganska blygsamma 1,5 miljoner kronor av Saabs banktillgångar. Men jakten på pengarna fortsätter.

TT: Vad händer om ni hittar kontot med lönerna, som ju borde vara ganska fett? Saab ska ju enligt intentionerna betala ut cirka 100 miljoner kronor i löner de närmaste dagarna.

– Då mäter vi ut pengarna. Även underleverantörerna har folk anställda, säger Hans Ryberg, chef för verkställighetsavdelningen hos Kronofogden i Uddevalla, till TT.

Hittills har Kronofogden mätt ut drygt åtta miljoner kronor och inom ett par veckor gäller det cirka 43 miljoner. Totalt har fordringsägare begärt Kronofogdens hjälp med att få ut 163 miljoner kronor.

Trollhättan TT

Annons
Annons
X
Foto: SCANPIX Bild 1 av 1
Annons
X
Annons
X