Annons
X
Annons
X

Saab visar att de finns i Los Angeles

Mässa Bilsalongen i Los Angeles öppnar sina dörrar i veckan. Den blir allt viktigare och nu visas 20 världspremiärer och 30 USA-premiärer. Bland världspremiärerna finns Saabs suvhopp 9-4X.

Ända sedan 1950-talet har bilsalongen i Detroit varit USA:s bilfönster mot världen och länge den enda bilsalong bilnördar behövde veta om – i hela världen. Men nu blir den årliga salongen på USA:s västkust i Los Agelses allt viktigare.

I veckan slogs portarna upp. Och det bjuds på inte mindre än 20 världspremiärer.

Vi i Sverige vill gärna tro att Saabs nya suv 9-4X är den mest spännande. För Saab blir den viktig för hela Trollehättebolagets närvaro på USA-marknaden. Många där tror nämligen att Saab försvann som bilmärke i samband med all turbulens förra året.

Annons
X

9-4X är ett syskon till Cadillac SRX och båda byggs på samma lina i en GM-fabrik i Mexiko. Det är en bil som i storlek mer kämpar med de större suvarna i Sverige, men det är i USA runt 80 procent av försäljningen väntas ske.

Men köparna får vänta ända till maj i USA på bilar. I Europa når bilar inte kunder förrän i augusti nästa år. Och ännu finns inga dieselmotorer för europamarknaden. Saab räknar med att sälja drygt 10 000 9-4X per år.

Audi presenterar sin mindre Q5 i hybridutförande och Mitsubishis elbil Imiev – som SvD Bil & Motor redan testat – lanseras i en större version för USA-marknaden, nära 30 centimeter längre än den vi sett i Sverige.

Stäng

PERFECT WEEKEND – Nyhetsbrevet från SvD Perfect Guide som håller dig uppdaterad på de senaste samtalsämnena inför helgens middagar.

  Anmäl dig här kundservice.svd.se

  Mitsubishi säger att Imiev ska kosta under 30000 dollar (200000 kronor) före statliga subventioner i USA. Det betyder att den blir betydligt billigare än Nissans elbil Leaf – som också visas upp.

  Bilvärlden svämmar över av nya bilklasser och Nissan lanserar världens första ”crossover convertible”, alltså en suv som cabriolet och den heter Murano Cross Cabriolet.

  Volkswagen visar sin helt nya cabriolet Eos och dessutom visas en drös nyheter som vi redan sett i Europa. Bland annat stora fyrdörrars kupén Audi A7, som Audi hoppas mycket på i USA. Range Rover ställer ut sin mindre suv Evoque med fem dörrar, liksom BMW premiärvisar sin X3 i USA.

  Ännu har inte USA-marknaden hämtat sig den totala nedsmältningen under 2008 och 2009, men både Ford och GM tjänar nu i alla fall pengar. Frågetecknet är ännu Chrysler – den minsta av ”De stora tre”. Chrysler visar upp flera nyheter, bland annat Chrysler 200 i flera varianter.

  Volvo har inga stora nyheter, men ska tävla i en designtävling med en futuristisk formgiven bil med en vikt på under ett halvt ton och som ska drivas av komprimerad luft.

  Annons
  Annons
  Annons
  X
  Annons
  X
  Annons
  X