Saab varslar när försvaret sparar

Saab, Kockums och Ångpanneföreningen (ÅF) - alla tre ringde i varselklockan i går. För Saab och Kockums beror det på minskade försvarskontrakt, för ÅF på en svagare it-marknad.

Under strecket
Publicerad
Annons

Försvarskoncernen Saab fortsätter att skära ned: i går varslades 60 verkstadsanställda i Lin- köping om uppsägning. Orsak: arbetsbrist. Därmed har mer än tusen Saab-anställda tappat sina jobb under det senaste året.
Enligt Saab beror nedskärningarna på att de stora utvecklingsprojekten blir färre och på att det svenska försvaret måste spara.
I september stod det klart att 272 personer får gå från Saab Aerospace. Samtidigt varslade Saab Contracting i Arboga 25 anställda. I oktober varslades 80 personer vid Saab Bofors Dynamics i Karskoga. Och i december - när flyget firade 100 år - klämtade klockan för 40 tjänstemän vid Saab Combitech Systems och 25 personer vid Saab Tech i Jön- köping.
Enligt Saab hade gårdagens varsel kunnat undvikas ”i normala fall”.

- Då hade dessa medarbetare sugits upp av den interna arbetsmarknaden på Saab, säger Roger Lantz, personalchef för Saab i Linköping.

Annons
Annons
Annons