Annons
X
Annons
X

Saab-toppar åtalas för ekobrott

De tidigare topparna i Saab Automobile – med Victor Muller och vd Jan-Åke Jonsson i spetsen – åtalas för grovt ekobrott. Samtliga nekar till anklagelserna. I bakgrunden smyger den ryske ifrågasatte finansmannen Vladimir Antonov.

Av TT

Åtalet är bara ett i raden av utredningar som pågår i sviterna av det kraschade Saab Automobile.

– Det finns utredningar som fortfarande pågår. Men jag vill inte gå in på exakt hur misstankarna ser ut eller vilka personer det gäller, säger chefsåklagare Olof Sahlgren.

Sammanlagt fem personer åtalas. Förutom Jonsson och Muller även chefsjuristen Kristina Geers, samt en tidigare bolagsjurist och en före detta tillfällig finanschef.

Annons
X

– Vi har inte sett något åtal, vi vet ingenting, redan det är en skandal, säger Kristina Geers advokat Per E Samuelsson, som är mycket kritisk till hur åklagaren skött utredningen.

Åtalet gäller grovt försvårande av skattekontroll, ett brott som kan ge upp till fyra års fängelse. Enligt åklagaren Olof Sahlgren handlar det om två falska fakturor till det cypriotiska företaget Dukelevel Holdings, på totalt drygt 30 miljoner kronor från 2011, som ska ha använts för att lösa Saabs akuta ekonomiska problem gentemot den gamla ägaren General Motors.

Vid tidpunkten fanns i utkanten hela tiden den ryska finansmannen Vladimir Antonov, som gärna ville gå in med pengar i Saab. Men till följd av hans tveksamma bakgrund hade han, bland annat av den svenska regeringen, förbjudits att skjuta till pengar till Saab.

Stäng

SvD VIN & MAT:s NYHETSBREV – vintips och recept direkt i mejlkorgen

  Anmäl dig här kundservice.svd.se

  – Då påstår jag att man skakat fram pengarna via de här osanna fakturorna, säger Sahlgren.

  – Jag har ingen full bevisning om det, men jag tror med stor visshet att de här pengarna kommer från Vladimir Antonov. Han fick inte investera och för att det här inte ska synas har man tillverkat ett falskt avtal, fortsätter han.

  Sedan tidigare är Jan-Åke Jonsson åtalad för grovt osant intygande och tidigare chefsjuristen Kristina Geers även för grov urkundsförfalskning. Dessutom åtalades i december två revisorer för grovt osant intygande.

  – Han förnekar all brottslig handling. Han tillbakavisar det som helt orimligt att han skulle kunna begå en brottslig gärning, säger Jan-Åke Jonsson advokat Bengt H Nilsson.

  De övriga åtalade nekar till brott, så även Muller, via sin advokat Hans Strandberg:

  – Han nekar till brott och känner överhuvudtaget inte till betalningarna eller bolaget Dukelevel Holdings.

  Muller själv skriver i ett sms till TT att han inte kan kommentera, eftersom han inte har några uppgifter om åtalet.

  "Det är tydligen standardförfarande att åklagaren informerar medier före mig, men jag har börjat vänja mig vid det".

  Annons
  Annons
  X
  Annons
  X
  Annons
  X