Annons

Saab tar fram nytt militärt skolflygplan

Saab ska utveckla ett nytt skolflygplan tillsammans med amerikanska Boeing. För de båda bolagen handlar det om en potentiellt väldigt stor satsning. Målet är att sälja omkring 350 nya plan till det amerikanska flygvapnet som snart ska inleda en upphandling.

Under strecket
Publicerad
Foto: MAGNUS HJALMARSSON NEIDEMAN Bild 1 av 1
Foto: MAGNUS HJALMARSSON NEIDEMAN Bild 1 av 1
Foto: MAGNUS HJALMARSSON NEIDEMAN

De båda flyg- och försvarsindustriföretagen Boeing och svenska Saab tar tillsammans upp kampen om att få sälja nästa generations skolflygplan till det amerikanska flygvapnet. De båda bolagen har slutit ett avtal om utveckla och bygga ett helt nytt plan som flygvapnet kan använda i utbildningen av sina piloter.

Det nya planet kommer, som det nu ser ut, att få konkurrera med tre äldre skolflygplanplan från lika många olika konsortier. Det är italienska Alenia med amerikanska samarbetspartnern General Dynamics, brittiska BAE Systems och amerikanska Northrop Grumman samt koreanska KAI och Lockheed Martin. För att få den här typen av stora kontrakt med den amerikanska militären krävs det i praktiken en allians med ett amerikanskt försvarsindustriföretag.

Annons
Annons

På Saab och Boeing framhåller man att en av deras verkliga fördelar mot konkurrenterna är just att det handlar om ett helt nytt plan som kan hålla i flera decennier framöver. Exakt vad Saab respektive Boeing ska bidra med till projektet vill de inte uppge men det har tidigare kommit fram att Boeings intresse för ett samarbete med Saab tog fart efter att det svenska bolaget för omkring ett år sedan fick klartecken att dra igång utvecklingen av en ny version av stridsflygplanet Gripen, med beteckningen Gripen E.

Saab betonar noga att det nya skolflygplanet inte blir någon enklare version av Gripen. Frågan är känslig eftersom Saab inte vill få det att framstå som att Gripen skulle vara ett enklare plan. Gripen säljs trots allt in som ett fullfjädrat stridsflygplan som ska mäta sig med helt andra konkurrenter.

Däremot sker det mycket arbete i samband med utvecklingen av Gripen E som man kan ha nytta av när det nya skolflygplanet tas fram. Samtidigt har Boeing, som både är tillverkare av stora civila flygplan och stridsflygplan som Gripen-konkurrenten F-18 Super Hornet, mycket kompetens som ska användas i projektet.

En av Saabs stora fördelar, som bolaget ständigt framhåller, är att företaget lyckats bryta kostnadskurvan. Nya generationer stridsflygplan brukar bli betydligt dyrare än föregångarna medan Gripen faktiskt blir billigare generation för generation.

Med tanke på hur stora neddragningar som genomförs för den amerikanska militären är det sannolikt ett argument som väger tungt när flygvapnet bestämmer sig. För närvarande är det oklart när det kommer att ske och det talas bara löst om att flygvapnet bestämmer sig för nytt skolflygplan under 2016 eller 2017.

Annons
Annons

När det än blir kommer det att handla om en stor beställning. Det amerikanska flygvapnet behöver omkring 350 nya skolflygplan.

I förlängningen kan det bli ända upp emot 1 000 plan om även USA:s allierade väljer samma lösning. Dessutom tillkommer en stor mängd utrustning för träningssystem med mera.

- Det kommer att ske arbete för det här i både Sverige och USA men det är inget sagt om var planen ska produceras, säger Helene Lindstrand, presstalesperson på Saab.

Flygvapnets behov av att förnya skolflygplanen är i vilket fall stort. De nuvarande övningsplanen, Northrop T-38 Talon, är i genomsnitt 43 år gamla.

Redan i början av hösten kom det uppgifter om att Saab förde diskussioner med Boeing om att tillsammans ta fram ett skolflygplan. Bolagen ville då inte bekräfta uppgifterna. Det gör man först nu efter att Saabs vd Håkan Buskhe skrivit på ett avtal om samarbete med Boeings affärsområde för militära flyg.

De tio dyraste privatplanensvd.seSVEP: Här är vågen av nya långdistansflygsvd.seFölj med på en tur med Gripensvd.seVärldens mest spektakulära flygplatsersvd.se
Annons
Annons
Annons
Annons
Annons