Saab tar fram nytt militärt skolflygplan

Saab ska utveckla ett nytt skolflygplan tillsammans med amerikanska Boeing. För de båda bolagen handlar det om en potentiellt väldigt stor satsning. Målet är att sälja omkring 350 nya plan till det amerikanska flygvapnet som snart ska inleda en upphandling.

Under strecket
Publicerad
MAGNUS HJALMARSSON NEIDEMAN
Foto: MAGNUS HJALMARSSON NEIDEMAN
Annons

De båda flyg- och försvarsindustriföretagen Boeing och svenska Saab tar tillsammans upp kampen om att få sälja nästa generations skolflygplan till det amerikanska flygvapnet. De båda bolagen har slutit ett avtal om utveckla och bygga ett helt nytt plan som flygvapnet kan använda i utbildningen av sina piloter.

Det nya planet kommer, som det nu ser ut, att få konkurrera med tre äldre skolflygplanplan från lika många olika konsortier. Det är italienska Alenia med amerikanska samarbetspartnern General Dynamics, brittiska BAE Systems och amerikanska Northrop Grumman samt koreanska KAI och Lockheed Martin. För att få den här typen av stora kontrakt med den amerikanska militären krävs det i praktiken en allians med ett amerikanskt försvarsindustriföretag.

Annons

Mer från Startsidan

Annons
Annons