Annons
X
Annons
X

Saab oroas av demokrativkrav

Regeringen ska utreda om Sverige ska införa ett demokratikriterium för vapenexport. Dåliga nyheter för försvarsindustribolaget Saab, BAE och Kockums skriver Dagens Industri. ”Stora delar av försvarsindustrin kommer i så fall att dö”, säger Håkan Buskhe vd på Saab.

Jas 39 Gripen.

Jas 39 Gripen. Foto: KATSUHIKO TOKUNAGA / SCANPIX

Frågan har aktualiserats av debatten om Sveriges militära samarbete med Saudiarabien. Miljöpartiet, Vänsterpartiet men även Folkpartiet och Kristdemokraterna vill driva på hårdare exportregler och införa ett så kallat demokratikriterium. Det skriver Dagens Industri.

Vapenexportfrågan speglar en djup splittring i Alliansregerlingen och regeringen ska tillsätta en utredning som förutom Saudi även skulle omfatta andra gulfstater som Oman, Förenade arabemiraten, Bahrain och Qatar.

– Det är en ganska stor marknad i det här området. Börjar man införa restriktioner för våra exportmöjligheter kommer vissa delar av vår försvarsindustri inte att kunna överleva – så är det, säger Håkan Buskhe vd för försvarsindustribolaget Saab.

Annons
X

Han säger till tidningen att han har förståelse för debatten men ifrågasätter systemet med en ensidig svensk demokratiprövning. Han tror att det får långgående konskvenser för synen på Sverige.

Samtidigt har Saab rekordstora offerter värda hundratals miljarder som väntar på svar. Enligt Håkan Buskhe finns det offerter ute som är på dubbelt så mycket pengar som Saab omsätter på ett år. Att en sån offert går i lås är inte osannlikt säger Saabs vd till tidningen. Om bolaget har fler offerter ute till Saudiarabien i dagsläget vill han inte kommentera

SvD Näringsliv

Annons
Annons
X

Jas 39 Gripen.

Foto: KATSUHIKO TOKUNAGA / SCANPIX Bild 1 av 1
Annons
X
Annons
X