Saab och Ford toppar prognos

5 000 etanoldrivna Saab 9-5 och 5 000 etanoldrivna Ford Focus. Det är miljöbilarnas toppnamn för 2005, enligt en prognos från Gröna Bilister. Men sju gasbilar finns också med, trots stor brist på gasmackar i Sverige.

Under strecket
Publicerad
Annons

Det är samverkande krafter som driver miljöbilsförsäljningen. Statliga myndigheter har fått krav på sig att köpa minst hälften miljöbilar, och i Stockholm är det nu klart för försöket med trängselskatt (sannolikt från 3 jan 2006). Miljöbilar undantas från den kostnaden, vilket innebär att den som passerar zongränsen till och från jobbet kan spara 900 kr i månaden. Den som kommer upp i maxtaxan på 60 kr/dag sparar cirka 1 300.

Fler morötter finns. Gratis parkering (för den med boende- eller nyttoparkeringstillstånd) införs från maj i Stockholm. En rad andra städer ger fri parkering för miljöbilar under tre-fem år mot en engångsavgift på ett par hundra kronor.
Gröna Bilister beräknar en nyförsäljning av cirka 14 000 miljöbilar på en totalmarknad av 280 000 vilket skulle ge en marknadsandel på 5 procent, eller en fördubbling mot 2004. Här är vinnarna, enligt bilistorganisationens prognos:
Dessutom förutser man att 100 ex vardera ska säljas av gasbilarna Mercedes NGT, Opel Zafira CNG och Opel Combo CNG.

Annons

Mer från Startsidan

Annons
Annons