Annons
X
Annons
X

Saab måste räta ut frågetecken

EIB lär inte stå i vägen för det nya låneupplägg för Saab som regeringen godkänt. Men Saab har ändå en hel del att leva upp till innan nya pengar kan strömma till.

Av TT
(uppdaterad)

Regeringen godkände i fredags att Saab Automobile får sitt lån från Europeiska investeringsbanken sänkt från 400 till 280 miljoner euro. Saabs syfte med upplägget är att få loss säkerheter i form av fastigheter. Fastigheter de tänker sälja till affärs- och finansmannen Vladimir Antonov för att genom honom få in nya pengar i företaget.

Upplägget behöver få grönt ljus från EIB och frågor har rests kring när det kan ske.

– Min spontana reaktion är att det inte borde vara problem för en låntagare som vill låna mindre, säger Kurt A Hall, finansråd vid finansdepartementet och Sveriges representant i EIB:s styrelse.

Annons
X

Det beslutet är dock inget som ligger på styrelsens bord i dagsläget, utan det är snarare en fråga för EIB:s ledning.

Men det krävs också att Saab lever upp till regeringens villkor, bland annat måste man ”eliminera de frågetecken” som finns kring köparen och se till att man får ”rimligt betalt” för fastigheterna.

Finansminister Anders Borg säger att han tror att det finns förutsättningar för Saab att leva upp till villkoren.

Stäng

SvD GÖTEBORG – dagligt nyhetsbrev med de viktigaste nyheterna från Göteborg (må-fr)

  Anmäl dig här kundservice.svd.se

  – Det handlar om att svara upp mot ett antal krav som gör att vi kan vara säkra på att skattebetalarnas pengar är skyddade, sade han på en telefonpresskonferens på söndagen.

  På Saab pågår just nu diskussioner om huruvida man kan leva upp till kraven. När de diskussionerna är klara kan man däremot inte säga.

  – Vi är angelägna om att bli färdiga med detta så snabbt det går, säger Eric Geers, informationschef vid Saab Automobile.

  Hur länge Saab kan hålla sig flytande utan det väntade tillskottet från Antonov vill han inte tala om.

  Tills vidare står produktionen stilla i väntan på bildelar:

  – Först ska lokalerna säljas och betalas. Jag tror ingen börjar leverera förrän man sett de första pengarna komma in på banken, sade Svenåke Berglie, vd i underleverantörernas branschorgan FKG, i fredags.

  Göteborg TT

  Annons
  Annons
  X
  Annons
  X
  Annons
  X