Annons
X
Annons
X

Saab-löner på väg till anställda

Saab Automobile får ett lån på 25 miljoner euro hos fonden Gemini Investment Fund, enligt ett pressmeddelande. Med det nya tillskottet i ryggen kunde lönerna till de anställda betalas ut i dag.

Av TT
Saabs fabrik i Trollhättan.
Saabs fabrik i Trollhättan. Foto: ADAM IHSE / EXPONERA

– Lönerna är nu på väg ut till alla medarbetares konton, säger Eric Geers, informationsdirektör på Saab, till TT vid 16.30-tiden på onsdagseftermiddagen.

– Det här tillskottet är superviktigt. Nu har vi tre dagar i rad presenterat initiativ som stärker vår kortsiktiga likviditet. Nu kan vi också starta diskussionerna med våra leverantörer. Vi vill säkra ett bättre flöde av komponenter innan vi kör igång produktionen igen.

TT: Räcker de pengar ni har nu för att starta och säkra produktionen?

Annons
X

– Det är självklart att detta är ett enormt bra tillskott men samtidigt har vi ytterligare andra initiativ som jag inte kan prata om nu, säger Geers.

Saab har tidigare lån och affärer med den Gemini-fonden.

I morgon ska den ryske affärsmannen Vladimir Antonov hålla en pressträff i Stockholm där han lägger fram sin syn på Saab.

Det är ingen särskild affär eller lösning i Saabfrågan som kommer att presenteras på presskonferensen.

– Nej. Men han vill ge sin syn på läget. Och alla tycks ju vilja träffa och prata med honom. Och vi vill lätta lite på trycket, säger Lars Carlström till TT.

Allt fler kräver nu att Antonov släpps in i värmen och tillåts investera i Saab. Kraven kommer bland annat från facket lokalt på Saab i Trollhättan och hos underleverantörer. Metallbasen Stefan Löfven har krävt att regeringen gör gemensam sak med General Motors och godkänner honom som delägare.

GM är Saabs klart största underleverantör och äger därtill fortfarande alla rättigheter till dagens bilmodeller. GM äger också preferensaktier för 326 miljoner dollar, cirka 2,1 miljarder kronor, som man vill sälja.

Att Saab vill bli fritt från GM är känt liksom att GM vill avsluta sitt ägarengagemang i Saab. Men som vanligt saknas det pengar. Det är där Antonov skulle komma in.

GM har haft en dialog med Antonov och förklarat sig vara nöjd med honom som delägare och finansiär. GM uppges vänta på en kontakt från den svenska regeringen så att regeringen och GM tillsammans kan medverka till att Antonov godkänns, erfar TT.

Då skulle möjligen Europeiska investeringsbanken (EIB), som ännu inte kommit fram till någon ståndpunkt kring Antonov, komma ut.

– Om regeringen vill något i den här frågan, så kommer EIB att vara följsammare. Jag ska inte klandra EIB utan jag menar att det här är regeringen som helt och hållet är ansvarig för vad som händer, säger Lars Carlström till TT.

Trollhättan TT

Annons
Annons
X

Saabs fabrik i Trollhättan.

Foto: ADAM IHSE / EXPONERA Bild 1 av 1
Annons
X
Annons
X