Annons
X
Annons
X

Saab kan inte betala löner

Krisen för Saab blir allt mer akut. Biltillverkaren meddelar att det saknas pengar för att betala ut löner till de anställda. Bolaget försöker desperat få in pengar och har nu bara en dryg vecka på sig innan facket kan begära bolaget i konkurs.

Saab-fabriken i Trollhättan. Slutmonteringen.
Saab-fabriken i Trollhättan. Slutmonteringen. Foto: MAGNUS HJALMARSON NEIDEMAN

Enligt ett pressmeddelande befinner sig bolaget fortfarande i förhandlingar om att sälja bolagets fastigheter i Trollhättan och med andra finansiärer som de redan har relationer med. Någon prognos för när lönerna kommer finns inte.

– Det är beklagligt, mycket trist att behöva meddela detta dagen innan midsommar, säger Gunilla Gustavs på Saab Automobiles informationsavdelning till TT.

– Vi fortsätter att försöka hitta kortsiktiga finansiella lösningar. Mer kan vi inte säga.

Annons
X

Till SvD Näringsliv säger hon att företaget ringt runt till de anställda med det trista beskedet.

Gäller lönestoppet samtliga anställda, även ledningen?

– Ledningen får inget betalt heller, säger Gunilla Gustavs.

Stäng

PERFECT WEEKEND – Nyhetsbrevet från SvD Perfect Guide som håller dig uppdaterad på de senaste samtalsämnena inför helgens middagar.

  Anmäl dig här kundservice.svd.se

  Vad pågår från er under dagen?

  – Det arbetas intensivt för att få in kortsiktigt finansiell förstärkning, inklusive en försäljning av fastigheterna. Den är under diskussion men vi kan inte säga något konkret innan det finns ett avtal. Men vi jobbar på fler fronter samtidigt, inte bara fastigheterna, säger Gunilla Gustavs.

  Varför dröjer fastighetsaffären?

  – Det kan vi inte kommentera just nu, säger Gunilla Gustavs.

  IF Metall, en av fackklubbarna på företaget, meddelar nu att förbundet ska börja förbereda en så kallad betalningsuppmaning. Därefter har Saab sju dagar på sig att reagera.

  – Om det blir så, att vi går ut med betalningsuppmaningen och företaget ändå inte fixar detta, har vi att ta ställning till konkurs, säger Veli-Pekka Säikkälä, avtalssekreterare på IF Metall, till TT.

  Gunilla Gustavs säger att Saab hoppas klara ut situationen innan dess.

  – Vi arbetar mycket intensivt för att kunna åtgärda detta inom kort. Vi hade hoppats att vi kunde undvika dagens beklagliga meddelande. Men vi ger inte upp, säger Gunilla Gustavs.

  Saab fortsätter också förhandlingarna med underleverantörer för att få igång leveranserna av material och därmed kunna starta produktionen.

  Hittills har leverantörerna inte nappat på Saabs erbjudande. Enligt Dagens Industri är en uppgörelse med leverantörerna en förutsättning för att den Europeiska Investeringsbanken EIB ska betala ut 29,7 miljoner euro för andra kvartalet. Pengarna är en del av den låneram på sammanlagt 400 miljoner euro som EIB gett Saab.

  Ryssen Vladimir Antonov har ännu inte fått klartecken av EIB att gå in som investerare.

  Texten uppdateras löpande.

  Annons
  Annons
  X

  Saab-fabriken i Trollhättan. Slutmonteringen.

  Foto: MAGNUS HJALMARSON NEIDEMAN Bild 1 av 1
  Annons
  X
  Annons
  X