Annons
X
Annons
X

Saab i slutstriden om amerikanskt jättekontrakt

Företagen lockar med nya jobb när det politiska spelet om vem som ska få jättekontraktet att bygga USA:s nästa skolflygplan går in på slutvarvet. Saab finns med och innan året är slut ska bolaget göra den första testflygningen med sitt nya plan.

Saabs och Boeings nya plan
[object Object]
Raytheon samarbetar med Leonardo och använder ett äldre plan som bas för att bygga ett nytt skolflygplan. Foto: Raytheon

Med en ny president på väg att ta över i USA ökar spänningen rejält bland försvarsindustriföretagen. De har redan fått känna av det förändrade läget när tillträdande president Donald Trump ifrågasatt kostnaderna för både de nya presidentplanen (Air Force One) och för det nya stridsflygplanet F-35.

Hans ifrågasättande av de höga kostnaderna för projekten har fått börskursen att skaka till både för Lockheed Martin och för Boeing. De två företagen står bakom F-35 respektive flygplanet Boeing 747 som ska användas för de nya presidentplanen.

Inför att den nya administrationen träder till håller nu också fyra andra företagsgrupper på att positionera sig. De försöker alla få det stora kontraktet på att bygga nästa generation skolflygplan för det amerikanska flygvapnet.

Annons
X

När de vänder sig till militären försöker bolagen framför allt framhäva planens prestanda. Men det är trots allt politikerna som sitter med det slutgiltiga avgörandet och för dem spelar arbetstillfällena i USA stor roll.

Det märktes i början av veckan när försvarsindustriföretaget Raytheon visade upp hur de tänker sig att bolagets anläggning i Meridian, Mississippi, ska utformas om de får uppdraget. Men framför allt talade de om att det blir 450 nya högavlönade jobb om de får uppdraget.

Lockheed Martin hoppas att militären ska välja deras T-50A som nytt skolflygplan. Foto: Lockheed Martin

Lockheed Martin vill inte vara sämre och för en vecka sedan visade de för första gången upp sin anläggning i Greenville, South Carolina. Budskapet var förstås att det blir många nya jobb här bara Lockheed får kontraktet.

Stäng

SvD VIN & MAT:s NYHETSBREV – vintips och recept direkt i mejlkorgen

  Anmäl dig här kundservice.svd.se

  I övrigt försöker Lockheed mest slå på att även de bygger vidare på ett äldre beprövat plan. Det borde sänka risken för militären som har stort behov av att få sina nya skolflygplan i tid och utan fördyringar.

  I september visade Saab och Boeing upp sitt nya gemensamma skolflygplan. Företagen har lovat att de ska göra den första testflygningen före årets slut. Foto: Boeing

  Svenska Saab finns med i kampen om det amerikanska jättekontraktet som i en första fas beräknas gälla 350 plan. Saab samarbetar tillsammans med amerikanska Boeing och de två företagen har tagit fram ett i grunden helt nytt plan.

  Hemlighetsmakeriet kring planet har länge varit stort och det var först i september i år som de två första planen visades upp vid Boeings anläggning i St Louis. Sedan dess har Saab och Boeing fortsatt med tester av planen.

  De håller fortfarande fast vid att den första flygningen ska göras under 2016. Däremot har de inte sagt något om var planen och alla system runtomkring ska tillverkas.

  Men man kan lugnt utgå från att en stor del av produktionen kommer att ske i USA om det blir en beställning från det amerikanska flygvapnet. Företagen hoppas även sälja skolflygplanet till andra länder och då kan produktionen spridas till fler ställen.

  Northrop Grumman har hållit det mesta hemligt men i slutet av sommaren lyckades en del entusiaster upptäcka planet och publicerade bilder på det via Twitter.

  Även Northrop Grumman arbetar med ett i grunden helt nytt plan. Än så länge är det än mindre känt om det än om Saabs och Boeings gemensamma plan.

  I princip har det bara läckt ut några bilder som togs i somras i samband med att det första planet gjorde en del tester.

  Nästa steg i den här processen är nu att det amerikanska flygvapnet snart, enligt planerna före årets utgång, talar om exakt vad det är man vill ha och begär in de slutgiltiga offerterna från de fyra bolagen.

  Ett beslut dröjer sedan sannolikt till slutet av 2017. Den som vinner den upphandlingen har sedan stora chanser att få sälja mer både till den amerikanska militären och till landets allierade.

  Även Sverige tittar på nytt system för utbildning av piloter.

  Annons

  Raytheon samarbetar med Leonardo och använder ett äldre plan som bas för att bygga ett nytt skolflygplan.

  Foto: Raytheon Bild 1 av 4

  Lockheed Martin hoppas att militären ska välja deras T-50A som nytt skolflygplan.

  Foto: Lockheed Martin Bild 2 av 4

  I september visade Saab och Boeing upp sitt nya gemensamma skolflygplan. Företagen har lovat att de ska göra den första testflygningen före årets slut.

  Foto: Boeing Bild 3 av 4

  Northrop Grumman har hållit det mesta hemligt men i slutet av sommaren lyckades en del entusiaster upptäcka planet och publicerade bilder på det via Twitter.

  Bild 4 av 4
  Annons
  X
  Annons
  X