Annons
X
Annons
X

Saab hoppas väcka USA med 9-4 X

Visningen av nya Saab 9-4 X på bilmässan i Los Angeles var viktig för Saab för att få fram att märket fortfarande lever. Försäljningen i USA har hittills i år rasat mot botten.

Av SvD, TT
Ett stort pressuppbåd väntade på att få se Saabs nya crossover 9-4 X.
Ett stort pressuppbåd väntade på att få se Saabs nya crossover 9-4 X. Foto: MARIO ANZUONI/REUTERS

Suven fick stor uppmärksamhet på mässgolvet när den visades natten till torsdagen svensk tid, rapporterar medier på plats.

Enligt Saab Automobiles styrelseordförande Victor Muller är siktet för den Mexiko-byggda 9-4 X främst inställt på USA samt Kina och Brasilien.

Samme Victor Muller uppger att man hoppas sälja 20 000 9-4X varje år, när alla motoralternativ finns ute på marknaden. Hittills råder osäkerhet kring om dieselmotoralternativ, som förmodligen blir helt avgörande för marknaden i Europa. Å andra sidan slöt Saab nyligen ett avtal med BMW angående motorsamarbeten.

Annons
X

9-4 X utvecklades parallellt med tvillingmodellen och tidigare koncernsyskonet Cadillac SRX. Egentligen skulle tillverkningsstart ha skett samtidigt. Men på grund av Saabs svårigheter sköts premiären av 9-4 X upp. Enligt flera bedömare är detta dock ingen nackdel, eftersom det innebär att 9-4 X inte kommer lida av samma barnsjukdomar som nya modeller brukar dras med.

Cadillac SRX och Saab 9-4X delar på många komponenter. Men de två bilarna har utvecklats av olika avdelningar, som strävat efter att sätta respektive varumärkes särprägel på bilmodellen.

– Det här är verkligen en belönande bil att köra. Vi anser att bilen sätter en ny standard i klassen när det gäller bra vägegenskaper och åkkomfort. Vi kan knappt hålla oss tills bilköparna och media kan börja köra 9-4 X, sa Peter Dörrich, som lett utvecklingen, enligt Auto Motor & Sport.

Stäng

PERFECT WEEKEND – Nyhetsbrevet från SvD Perfect Guide som håller dig uppdaterad på de senaste samtalsämnena inför helgens middagar.

  Anmäl dig här kundservice.svd.se

  På den amerikanska marknaden får Saab 9-4 X två motoralternativ. En 2,8-liters turbomatad V6:a, på 300 hästkrafter, och en 3-liters direktinsprutad V6:a, på 265 hästkrafter. I båda fallen handlar det om tvärställda motorer kopplade till sexstegade automatlådor och fyrhjulsdrift från Haldex.

  SvD-TT

  Annons
  Annons
  X

  Ett stort pressuppbåd väntade på att få se Saabs nya crossover 9-4 X.

  Foto: MARIO ANZUONI/REUTERS Bild 1 av 6

  Jan Åke Jonsson talade vid premiären...

  Foto: MARIO ANZUONI/REUTERS Bild 2 av 6

  ... liksom Victor Muller.

  Foto: DAMIAN DOVARGANES/AP Bild 3 av 6

  Saab 9-4 X.

  Foto: DAMIAN DOVARGANES/AP Bild 4 av 6

  Saab 9-4 X.

  Foto: MARIO ANZUONI/REUTERS Bild 5 av 6

  Saab 9-4 X.

  Foto: MARIO ANZUONI/REUTERS Bild 6 av 6
  Annons
  X
  Annons
  X