Annons
X
Annons
X

Saab får vänta på Kinabesked

Förhandlingarna med Youngman fortsätter ”dag och natt”. Men Saabs likviditet är ännu ett problem, uppger flera källor. Och något besked från Kinas myndigheter lär det inte bli i dag.

(uppdaterad)

Enligt källor med insyn i de pågående förhandlingarna har Saab ännu inte fått in de 100 miljoner kronor som tidigare medieuppgifter gjort gällande. Saab bekräftade visserligen på torsdagen att bolaget fått en första del av lånet från Youngman som ska betala räkningarna under rekonstruktionen. Men ingen summa nämndes. Enligt flera källor måste mer in och hela rekonstruktionen kan därför, enligt källorna, stå och väga.

Det viktigaste är att få in kortsiktig finansiering så att rekonstruktionen kan genomföras. Förhandlingarna löper, med framförallt Youngman, ”dag och natt”. Saabs informationschef Eric Geers sade till TT att den utlovade bryggfinansieringen på 640 miljoner kronorna som ska hålla Saab flytande under rekonstruktionen ska komma in till nästa lördag. Samtidigt uppger flera källor att förhandlingarna inte är klara.

Turbulensen har sinkat arbetet med själva rekonstruktionsplanen – den som ska övertyga fordringsägarna att säga ja till fortsatt rekonstruktion vid borgenärssammanträdet om drygt två veckor, den 31 oktober.

Annons
X

–Vi har förlorat mycket tid. Nu måste vi fokusera på rekonstruktionsplanen. Det återstår mycket jobb, säger en insatt källa.

Rekonstruktionsplanens absolut viktigaste ingrediens – att Saab får kapitaltillskott från nya kinesiska ägare – hänger fortfarande i luften. Av allt att döma är myndighetsprocessen i Kina försenad. Inom Saab tror man inte längre att beskedet från NDRC, Nationella utvecklings- och reformkommissionen, om Youngman och Pang Da får lov att bli delägare och skjuta till 2,2 miljarder kronor, kommer i dag. Mer troligt är under nästa vecka.

Till borgenärssammanträdet den 31 oktober måste Saab ha fått besked. Dröjer det längre är rekonstruktionen i fara.

Stäng

PERFECT WEEKEND – Nyhetsbrevet från SvD Perfect Guide som håller dig uppdaterad på de senaste samtalsämnena inför helgens middagar.

  Anmäl dig här kundservice.svd.se

  En återstart av fabriken, som stått stilla i över ett halvår, ligger långt bort.

  –En del leverantörer har sagt upp anställda och måste återstarta i sin tur. Det tar tid. Från det att alla avtal är klara bedömer jag att det tar åtta–tio veckor innan alla leveranser har kommit in till Saabfabriken, säger Fredrik Sidahl, vd för FKG som organiserar underleverantörerna.

  Annons
  Annons
  X
  Annons
  X
  Annons
  X