Annons
X
Annons
X

Saab-epoken sannolikt över

Biltillverkaren Saab lämnas åt sitt öde. GM drar sig ur, ingen vill köpa och staten är kallsinnig. Nu måste trollhätteborna inse att epoken som bilstad är över, enligt regeringen.

Av TT
(uppdaterad)

Läs mer:

Dagen efter ägaren General Motors besked om Saabs framtid är tolkningarna många. Från vissa branschföreträdare handlar det snarare om önskedrömmar.

Men just nu finns inga tecken på att någon skulle komma till Saabs undsättning. GM tar sin hand från företaget och köparna lyser med sin frånvaro i den globala jättekrisen för bilindustrin.

Och regeringen är tydlig – det blir inget stöd från staten.

Annons
X

– Jag är djupt besviken på General Motors för att de inte själva vågar säga sanningen. Man har i praktiken tagit sin hand ifrån Saab. Man har inte skött sitt ägande, utan lägger över ansvaret på svenska skattebetalare, säger näringsminister Maud Olofsson (C).

Några pengar till Saab blir det inte slår hon återigen fast.

– Vi stänger dörren från svenska regeringens sida när det gäller att ta över bilfabriker.

Stäng

PERFECT WEEKEND – Nyhetsbrevet från SvD Perfect Guide som håller dig uppdaterad på de senaste samtalsämnena inför helgens middagar.

  Anmäl dig här kundservice.svd.se

  Helt rätt, tycker Harry Flam, professor i internationell ekonomi.

  – Det är en rimlig hållning. Jag ser inte mycket som talar för att rädda Saab. Det är naturligtvis grymt för de som jobbar där men det är det enda rimliga på sikt.

  Och nu får trollhätteborna hoppas på annan industri. Enligt Maud Olofssons statssekreterare Jöran Hägglund (C) är det något annat än bilar som Trollhättan ska syssla med i framtiden.

  – Det är ett viktigt besked till alla i Trollhättan, ju kortare processen är där man bestämmer sig för hur en trovärdig framtid ser ut, desto bättre är det för alla inblandade. Därför är vi tydliga nu med att det scenario de pekar på finns inte. Man måste se om det finns något annat, säger Hägglund.

  Regeringen lovar dock stöd i olika former.

  – Om detta fullföljs är det naturligtvis ett oerhört tungt slag för Trollhättan. Det är ett tungt slag för den lokala arbetsmarknaden och där måste vi vara beredda att gå in med olika insatser, inte minst arbetsmarknadspolitik, säger han.

  Och enligt Hägglund blir totalnotan högre rent ekonomiskt att rädda Saab än att alla anställda skulle gå ut i arbetslöshet i 4–5 år.

  – Men det är inte ett särskilt troligt scenario.

  Fast oppositionen och facket är mycket kritiska till regeringens agerande och spelet med människors liv.

  – Jag blir väldigt upprörd när man säger att vi inte ska riskera arbetstagarnas pengar. Vi betalar skatt för att skapa ett tryggt samhälle och det är regeringens ansvar att se till att vi får det, säger LO-basen Wanja Lundby-Wedin.

  Närmast tror Maud Olofsson att Saab kommer att hamna under rekonstruktion, en slags konkurs under ordnade former. Det är också vad GM flaggar för om inte den svenska regeringen ställer upp med pengar.

  – Den realistiska vägen just nu är rekonstruktion. Det kan ge möjligheter att utveckla de delarna inom Saab som är väldigt bra, säger Olofsson.

  Men själva rekonstruktionen tänker inte regeringen lägga sig i.

  TT

  Annons
  Annons
  X
  Bild 1 av 1
  Annons
  X
  Annons
  X