Annons
X
Annons
X

Så vill vi strypa sms-lån till unga

Alltför ofta leder sms-lån till betalningsanmärkningar och fleråriga skuldproblem. Många unga fastnar i skuldfällan, vilket är oacceptabelt. Därför vill vi ta krafttag mot avarterna i branschen, skriver Magdalena Andersson (S) och Veronica Palm (S).

BRÄNNPUNKT | SMS-LÅN

Effektiva räntor på hundratals procent är inte ovanliga och en del lån har erbjudits till hela 20 000 procents ränta.
Magdalena Andersson och Veronica Palm

Januari är en period där det kan vara svårt att få pengarna att räcka till. Man kan ha tagit ett sms-lån inför julen, eller i januari när många räkningar ska betalas. För vissa går detta bra. För andra går det inte alls. Alltför ofta leder sms-lån till betalningsanmärkningar och fleråriga skuldproblem. Huvudorsaken till att det så ofta går snett på är bristen på seriositet hos många av de som lånar ut. Till skillnad från regeringen vill vi därför göra en rejäl sanering av sms-lånebranschen.

Det yttersta ansvaret för all skuldsättning vilar på individen. Samtidigt har långivaren ett stort ansvar för hur utlåningen går till. När det gäller snabblånen – även kallade sms-lån – tar branschen inget ordentligt ansvar.

Annons
X

Marknadsföringen är ofta aggressiv och kreditprövningen svag eller usel. Många av dem som beviljas lån skulle ha fått nej om prövningen gjorts ordentligt. Förra året granskade Konsumentverket tio företags kreditprövning – samtliga varnades. Dessutom kan räntorna vara skyhöga. Effektiva räntor på hundratals procent är inte ovanliga och en del lån har erbjudits till hela 20 000 procents ränta. Därtill har flera företag börjat sälja sms-lånen vidare till inkassobolag. På så vis kan de göra snabba vinster utan att behöva bry sig om hur det går för låntagaren.

I själva verket handlar rådande affärsmodell i branschen delvis om att driva in människor i skuldfällan. Företagen tar ut betydande vinster – via extremt höga räntor och avgifter – från låntagare som sitter fast där under flera år. Affärsmodellen handlar också om att utnyttja Kronofogden till max. Företagen skickar massor av ärenden dit. När människor väl satts i skuld tvingas Kronofogden ta hand om indrivningen. Detta är mycket gynnsamt för företagens del.

Statistiken bekräftar att allt inte står rätt till. Antalet ärenden hos Kronofogden som rör obetalda snabblån steg från 33 000 till mer än 53 000 bara mellan 2011 och 2012. Kronofogden uppskattar nu att cirka 50 000 personer har betalningsanmärkningar på grund av snabblån – ungefär 10 000 av dem är ungdomar. Det är en alarmerande siffra. För den som är ung blir betalningsanmärkningar ett handikapp när de ska etablera sig i vuxenlivet. Det blir svårt att få hyreskontrakt, mobilabonnemang och mycket annat. Ytterligare en problemgrupp är spel- och shoppingmissbrukare som använder sms-lån som en konstgjord finansieringskälla.

Stäng

SvD:s NYHETSBREV – dagens viktigaste nyheter direkt i mejlkorgen

  Anmäl dig här kundservice.svd.se

  Situationen är oacceptabel. Därför vill vi ta krafttag mot avarterna i branschen. Regeringen har i praktiken lämnat fältet öppet även för de mest oseriösa företagen. Som vi ser det krävs insatser på åtminstone fem punkter:

  • Vi har länge krävt att tillsynen måste skärpas genom att sms-låneverksamheten görs tillståndspliktig. På så vis kan Finansinspektionen neka tillstånd till oseriösa aktörer. Regeringen lovade att ett sådant lagförslag skulle komma före sommaren förra året, men först nu har man kommit till skott. Vi tycker det är bra, men långt ifrån tillräckligt, och vi vill även följande:

  • Gör det svårare att lån på impuls eller i berusat tillstånd. I Finland kan man inte ta lån nattetid. Det är en bra modell att utgå från.

  • Sätt stopp för ockerräntorna. Också här har Finland gått före, och har ett infört ett räntetak. Taket är högt satt jämfört med andra lån, men ändå betydligt lägre än flera av de sms-lån som ges i dag.

  • Sms-låneföretagen ska inte kunna skicka ärenden till Kronofogden om de inte gjort en ordentlig kreditprövning innan de utfärdat lånet.

  • Möjligheterna för sms-låneföretagen att sälja lånen vidare måste begränsas.

  Även denna januari kommer sms-lån att leda många människor in i skuldfällan – ofta med allvarliga konsekvenser för många år framöver. Så kan vi inte längre ha det, det är dags att ta krafttag.

  MAGDALENA ANDERSSON (S)

  ekonomisk-politisk talesperson

  VERONICA PALM (S)

  konsumentpolitisk talesperson

  Annons
  Annons
  X
  Annons
  X
  Annons
  X