Annons
X
Annons
X

Så vill Piratpartiet komma in i riksdagen

Sedan EU-valet förra året har stödet för Piratpartiet sjunkigt kraftigt i opinionsmätningarna. Nu satsar partiet på att synas på gator och torg för vinna väljare och under Almedalsveckan finns ett 40-tal medlemmar på plats i Visby tillsammans med partiledningen.

Foto: INGVAR KARMHED

För ett år sedan stod en segerrusig Rick Falkvinge på ett seminarium i Almedalen och sade att de politiska blocken skulle få slåss som Piratpartiets stöd.

Efter framgångarna i EU-valet några veckor tidigare gick det inte att ta miste på partiledarens självförtroende och för piraterna verkade det vara självklart att de också skulle vinna platser i riksdagen.

Stäng

CHEFREDAKTÖRENS NYHETSBREV – veckans bästa journalistik från SvD direkt i mejlkorgen

  Anmäl dig här kundservice.svd.se

  Men idag, med drygt två månader kvar till valet, är situationen helt annorlunda.

  Annons
  X

  Framgången i EU-valet har inte omvandlats till ett stöd även i riksdagsvalet. I opinionsundersökningarna hamnar partiet på runt en eller en och en halv procent – att jämföra med 7,1 procent i valet till Europaparlamentet förra året.

  Så vad var det som hände? SvD.se har talat med en rad representanter för partiet både om opinionsläget och om möjligheten att vända valvindarna.

  Bilden som träder fram är ett parti där hoppet långt ifrån är övergivet, men där oron och frustrationen nu börjar sprida sig. Flera representanter talar om problem med att nå ut i media och att frånvaron i opinonsundersökningarna skapar en negativ spiral.

  – Det finns folk som helt enkelt tror att vi inte finns kvar som parti eftersom vi inte syns i opinonsmätningarna, säger till exempel partiets kampanjchef Jan Lindgren.

  Samtidigt pekar både han och en rad andra representanter på det faktum att Piratpartiet inte heller syntes i opinionsundersökningarna två månader innan EU-valet.

  Även då hamnade partiet i gruppen övrigt och det var först drygt en månad innan valet som partiet började synas på den politiska radarn.

  Och att väljarpotentialen finns där är partiet övertygat om.

  – I år är det rekordmånga förstagångsväljare, och vi vet att vi har starkt stöd hos just ungdomar. Enligt SCB:s statistik från EU-valet var vi det största partiet bland ungdomar under 30 år, så visst kan vi komma in i riksdagen, säger Stefan Flod, ordförande i ungdomsförbundet Ung Pirat.

  Piratpartiet är precis som övriga partier på plats i Almedalen för att vinna väljarstöd. Inför valet ses kampanjer på gator och torg som ett måste för att locka nya väljare. Att piratpartister med lila tröjor syns runt om i Visby just nu är därför ingen slump.

  – Vi måste bli bättre på att synas, säger flera av de representanter som SvD.se har talat med.

  Framgångarna i EU-valet förklaras bland annat med att intresset för fildelnings- och integritetsfrågor just då var på topp. FRA-lagen, Ipred och The Pirate Bay-rättegången hade fått medlemstalen att skjuta i höjden.

  Men även nu finns det liknande frågor som kan bli valvinnare konstaterar partiets representanter. Datalagringsdirektivet, Acta-avtalet och EU-parlamentets vilja att tvinga sökmotorer som Google att lagra användarnas sökningar är exempel på frågor som kan spela partiet i händerna.

  – Det finns knappast brist på saker som händer, det är bara att titta på justitieministerns uttalanden den senaste tiden. Där har vi en pedagogisk uppgift att tala om det för väljarna, säger vice ordförande Anna Troberg när SvD.se träffar henne och partiledaren Rick Falkvinge i Almedalen.

  – Vi behöver en katalyserande händelse inför valet. Vi behöver bara en, men vi behöver en, konstaterar Rick Falkvinge.

  Varför sjönk stödet så snabbt efter EU-valet?

  – Det är en bra fråga. Först blev det sommar och då slutar man prata politik. Men sedan hade vår organisation gjort en otrolig insats och alla våra funktionärer var ideellla. Det hade offrat arbete, familj, relationer, och det tog ett halvår för organisationen att återhämta sig. Piratpartiet syntes därför inte under ett halvår, säger Rick Falkvinge.

  Enligt Sifo:s senaste siffror svarar runt sex procent av väljarna att de kan tänka sig att rösta på Piratpartiet. Undersökningsledare Toivo Sjörén konstaterar att partiet måste få upp sina frågor på dagordningen för att lyckas i valet.

  – Då har vi ju sett att de inte har någon lång startsträcka. Nu är ju i och för sig hovrättsförhandlingar i The Pirate Bay-målet lagda till efter valet, men annars hade det kunnat vara en sådan fråga, säger han.

  Annons
  Annons
  X
  Foto: INGVAR KARMHED Bild 1 av 1
  Annons
  X
  Annons
  X