Annons
X
Annons
X

Så vill Filminstitutet slå piraterna

Ge publiken laglig möjlighet att se nya filmer på nätet. Då kan Filmavtalet räddas och svensk film får mer pengar.

Det anser Filminstitutet.

Av Spektra, TT

Filminstitutet står fast vid sitt krav - ytterligare 100 miljoner kronor måste tillföras svensk film. Och det ska säkras genom ett breddat filmavtal, inte genom att staten ska sköta filmpolitiken, menar Filminstitutet som presenterade sin syn på filmpolitiken på festivalen i Göteborg.

Ett sätt att få in mer pengar är att ta in internetaktörerna i filmavtalet, säger institutets vd Cissi Elwin Frenkel.

– Allt från bredbandsdistributörer till de som säljer film på nätet. Filmutredningen har inte ens talat med dem - men det har vi. De säger ”får vi nyare filmer är vi med på avtalet”.

Annons
X

Bakgrunden är att bara tre procent av all film i dag ses på bio. Många som laddar ner illegalt säger att de gärna skulle betala, bara de fick tillgång till nyare filmer. Något som bland andra biografägarna är emot.

– Biograferna ska ha ensamrätt i fyra månader, och under den tiden är piratkopieringen som störst och filmerna läcker som genom ett såll. Vi vill att vissa filmer ska kunna släppas direkt för att kunna ses på nätet under de första veckorna när intresset är som störst, säger Cissi Elwin Frenkel.

Filminstitutet för fram just dessa tankar i sitt remissvar till Filmutredningen som föreslagit att filmavtalet slopas helt. Finansieringen av svensk film ska i stället enligt utredningen skötas av staten.

Stäng

KULTURCHEFENS NYHETSBREV – veckans viktigaste kulturtexter direkt i mejlkorgen

  Anmäl dig här kundservice.svd.se

  Erik Helmerson/TT Spektra Stockholm TT Spektra

  Annons
  Annons
  X
  Annons
  X
  Annons
  X