Så varnas spararna för ”landets bästa sparformer”

Kapplöpningen om spararnas pensionskronor går på högvarv när 35 miljarder kronor går in på spararnas konton i premiepensionen. Därmed används allt fulare säljmetoder. En metod är att i säljsamtal varna sparare för statens förvaltningsalternativ, AP7Såfa.

Under strecket
Publicerad
FREDRIK SANDBERG/TT
Foto: FREDRIK SANDBERG/TT
Annons

Snart trillar inte mindre än 35 miljarder kronor in på svenskarnas konton i premiepensionen. Vid sidan av PPM-förvaltningsbolagen har även banker och pensionsbolag olika typer av förvaltningsprodukter i premiepensionen för den som vill slippa välja själv, ofta kallade generationsfonder. I dessa minskar aktiedelen och ersätts av räntor ju äldre spararen blir.

Men i premiepensionen finns redan ett förvaltningsalternativ för den som själv inte vill välja fonder. Det förvaltas av Sjunde AP-fonden och heter AP7Såfa, och har också ett visst så kallat ”generationsinslag” i sig, där aktiedelen minskar till förmån för räntepapper från det att spararen är 55 år. Förvaltningsavgiften är här låga 0,17 procent, medan bankernas och pensionsbolagens alternativ ligger betydligt högre. AP7Såfa har gått bra i år, eftersom fonden har så pass mycket av sina tillgångar placerade i USA, där börsen gått bra. De senaste tio åren har fonden avkastat 163 procent, vilket är bättre än samtliga generationsfonder, enligt siffror från Pensionsmyndigheten.

Annons

Mer från Startsidan

Annons
Annons