Annons

Så gick lilla Bergsbyn förbi alla i racet om jättefabriken

Inte mycket tyder än så länge på att det här är platsen där Europas största fabrik för batterier ska ligga.
Inte mycket tyder än så länge på att det här är platsen där Europas största fabrik för batterier ska ligga. Foto: Tomas Oneborg

Det var aldrig meningen att Northvolts gigantiska anläggning skulle hamna här. När företaget bad 20 orter slåss om Sveriges största industrisatsning på flera decennier fanns Skellefteå inte ens med bland de utvalda. Mot alla odds säkrades kontraktet – men fortfarande kan mycket gå fel.

Under strecket
Publicerad

Den enda verksamhet som i dag syns i Bergsbyn är skogsarvverkning. Men redan under andra halvåret hoppas Northvolt att byggandet av den nya batterifabriken ska vara igång.

Foto: Tomas Oneborg

Byggboomen i Skellefteå kom igång redan innan beskedet om batterifabriken. Flera hundra nya bostäder kommer att byggas de närmaste åren.

Foto: Tomas Oneborg

Kristina Sundin Jonsson och Lorents Burman.

Foto: Tomas Oneborg / Svenska Dagbladet

Kommunen har placerat ut ett par laddstolpar för elbilar i centrala Skellefteå. Men i den kalla staden föredrar de allra flesta fortfarande bensin och diesel i tanken.

Foto: Tomas Oneborg

Det går åt enorma mängder energi att tillverka batterier för elbilar. Förnyelsebar, fossilfri energi från kommunens eget kraftbolag är Skellefteås hemliga vapen.

Foto: Tomas Oneborg

SKELLEFTEÅ I dag finns bara skog. Men det är här, i Bergsbyn några kilometer öster om Skellefteå centrum, som kommunen avsatt en gånger två kilometer mark för Northvolts nya batterifabrik. Redan om några månader är tanken att man ska sätta spaden i marken.

Det är ingen tvekan om att det finns en stolthet i kommunen över att man vann tävlingen om etableringen. Men det är inget som man skyltar med. Bokstavligt talat. För en besökare i Skellefteå finns det inte mycket som tyder på att det ska bli platsen för Europas största batterifabrik för elbilar. Inte ens en skylt på flygplatsen skvallrar om de storslagna planerna.

Annons
Annons
Annons