Christina Carlsson Wetterberg:Så vande vi oss vid tanken på kvinnor i politiken

Kerstin Hesselgren, Karin Kock och Magdalena Andersson: vår första kvinnliga riksdagsledamot, vårt första kvinnliga statsråd – och vår första kvinnliga statsminister?
Kerstin Hesselgren, Karin Kock och Magdalena Andersson: vår första kvinnliga riksdagsledamot, vårt första kvinnliga statsråd – och vår första kvinnliga statsminister? Foto: TT, Henrik Montgomery/TT

I dagarna är det 100 år sedan Sveriges kvinnor för första gången fick rösta – och samtidigt första gången som de var valbara. Vägen mot jämställd representation har varit trög, men nu tycks tiden till slut mogen för en kvinna på den högsta posten.

Under strecket
Uppdaterad
Publicerad
Annons

För hundra år sedan fick de svenska kvinnorna för första gången rösta och ställa upp som kandidater i ett riksdagsval. Det skedde efter mer än 20 år av intensivt arbete från kvinnorörelsens sida. Motståndet hade varit starkt, framför allt från konservativt håll.  Det var i skuggan av hungerupplopp och revolutionshot som högern till sist gick med på allmän och lika rösträtt till både kommun och riksdag.

Annons

Mer från Startsidan

Annons
Annons