Så väljs en svensk Oscarskandidat

Michael Nyqvist spelar dirigenten som återvänder till sin barndoms by.
Michael Nyqvist spelar dirigenten som återvänder till sin barndoms by.
Under strecket
Publicerad
Annons

I kväll tävlar Så som i himmelen om en Oscar för bästa utländska film. Det har varit lång natts färd mot dag innan film och team väl är på plats i Kodak Theatre i Hollywood. Filmen måste laddas med rätt ingredienser för att fresta Oscarsjuryn.
As it is in heaven, lockar annonsen för Kay Pollaks film i förra veckans utgåva av branschbibeln Variety. Bilden visar byborna i unison kamp för rätten att sjunga. Men vägen till helsidesannonsen var både slingrig och osäker.
Den började den 28 september, när Guldbaggejuryns ordförande Sam Nilsson deklarerade att Så som i himmelen nominerats som svenskt bidrag till 2004 års Oscarsnominering.
Tio av Guldbaggejuryns 34 medlemmar ingår i den grupp som under ledning av Sam Nilsson väljer ut den film som ska passa Oscarsjuryn bäst. Bland de fem nominerade i klassen för bästa utländska film är konkurrensen knivskarp, även om många tippar spanska Gråta med ett leende som vinnare. Kampanjfolket kring Så som i himmelen marscherar oförtrutet vidare mot söndag kväll.

Annons

Peter Possne är vd för Sonet film som har producerat filmen.
– I oktober anställde jag två publicister som har jobbat stenhårt med filmen. De behövs för att vi ska kunna jobba strategiskt mot juryn, säger Peter Possne.
I ordet stenhårt ligger ett batteri av åtgärder. Peter Possne talar om allt från att arrangera stora visningar till att hålla kontakt med opinionsbildare.
Trots sju Guldbaggenomineringar och noll vinster, tror Peter Possne att Guldbaggejuryn inte hade några svårigheter att välja Så som i himmelen som svensk representant.
– Juryn tog på sig andra glasögon för Guldbaggen. Man såg ur ett svenskt perspektiv och gjorde andra bedömningar, säger Peter Possne.
För Sonet har nomineringen gjort filmen mer synlig för distributörer. Efter festivalen i Berlin är Så som i himmelen klar för försäljning till minst sex stora länder. Trots att den fortfarande saknar distribution i USA, är Peter Possne övertygad om att den kommer att slå där.
– Så som i himmelen innehåller mycket känslor och är byggd på ett sätt som ligger den amerikanska traditionen nära. Samtidigt finns en europeisk touch som gör den originell, lite i samma anda som italienska Livet är underbart.
Sedan kategorin Bästa utländska film infördes har Sverige haft 14 filmer nominerade. Valet görs under ett möte på Svenska filminstitutet med de tio deltagare som ska vara ett genomsnitt av den svenska filmbranschen.
– Vi har ett möte och för ett samtal. Sedan kommer vi fram till ett slags konsensus, säger ordföranden Sam Nilsson.
Att man ser utnämningen på annat sätt än för Guldbaggen håller han inte med om.
– Vi var helt överens om att den hade störst chans att nå framgång därborta. Det är roligt att Pollak är nominerad, framför allt eftersom han inte fick någonting vid Guldbaggeutdelningen.

Annons
Annons
Annons