Lagringsguide: Så utvecklas vinet

Vinexperten Maria Collsiöö reder ut begreppen kring vinlagring.

Under strecket
Publicerad
Foto: Staffan Löwstedt
Foto: Malin Bonde
Foto: Staffan Löwstedt
Annons
Foto: Staffan Löwstedt
Foto: Staffan Löwstedt

**När vinet skall öppnas**

I ett vin som lagrats kan korken vara lite blöt och lätt gå sönder. Använd korkskruv med hävstångseffekt eller för riktigt mogna viner en öppnare med handtag som har två metallskivor som dras uppåt längs korkens sida. I ett moget rött vin finns ofta en fällning som kan avskiljas genom att försiktigt hälla över vinet på en karaff. Låt flaskan stå upp, gärna ett dygn, innan dekanteringen.
I vissa viner som inte kylstabiliserats kan vinsten förekomma. Det ser ut som socker-kristaller, är helt ofarligt och kan avskiljas från vinet genom att hällas över på karaff.

**Hur vinlagring kom till**

Historiskt har olika metoder utvecklats för att vinet skulle bli hållbart. När man på 1600-talet började tappa upp ekfaten i källaren med nytt vin så att inte syre gjorde vinet oxiderat fick man ett hållbarare vin som blev godare att dricka. Handblåsta glasflaskor förslutna med elastiska naturkorkar lade också grunden till att vinet gick att spara. Att tillsätta sprit i vinet förbättrade både smak och hållbarhet. Denna metod har under århundraden modifierats till de starkviner vi har idag. Under 1700-talet växte vinhandlare fram som i Bordeaux och Oporto började köpa upp viner från producenter för vidare lagring och försäljning.

Annons
Annons
Foto: Malin Bonde
Foto: Staffan Löwstedt
Foto: Malin Bonde

**Temperaturen**

Ju långsammare ett vin får mogna desto komplexare blir dess smaker. Erfarenheten har visat att en temperatur mellan 10-14 grader ger bästa resultatet.

**Värdeökning**

Viner som frekvent omsätts på dryckesauktioner världen över har oftast gemensamt att de kan lagras en längre tid, ofta flera årtionden och att de fått höga poäng av vinskribenter. De röda vinerna från Bordeaux dominerar marknaden följt av vita och röda viner från Bourgogne, röda viner från Rhônedalen, röda viner från Italien, Spanien, Kalifornien, Australien och starkviner från Portugal. Även tyska vita viner samt ungerska söta viner brukar finnas med i auktionsutbudet.
Nästa möjlighet att köpa moget vin via Stockholms Auktionsverk/Magasin 5 sker den 9–11 november och 7–11 december.

Foto: Staffan Löwstedt

**Kemiska förändringar**

Komplexa aromer uppstår i vin genom att dess olika komponenter reagerar med varandra och förändras i koncentration genom kemiska reaktioner. Färsk druvjuice har en enkel fruktig karaktär. Genom alkoholjäsningen ökar det aromatiska spektrat i vinet och estrar bildas som ger upphov till olika fruktkaraktärer. Estrarna varierar i koncentration och ger i olika kombinationer upphov till komplexa fruktkaraktärer. Alkoholen, oxidations-processen och andra flyktiga föreningar tillför också aromer i vinet.

Annons
Annons
Annons
Annons
Annons