Annons
X
Annons
X

Så upptäcker du oseriösa pensionsfonder

Flera fondbolag misstänks för att ha vilselett och lurat pensionssparare. Med några enkla kollar kan du skydda dina pengar från oseriösa aktörer.

Av TT
Turbulensen kring Allra
Alexander Ernstberger, vd Allra, på väg till Pensionsmyndigheten som i tisdags beslutade om köpstopp för förvaltarens fyra fonder inom premiepensionen. Arkivbild.
Alexander Ernstberger, vd Allra, på väg till Pensionsmyndigheten som i tisdags beslutade om köpstopp för förvaltarens fyra fonder inom premiepensionen. Arkivbild. Foto: Lars Pehrson

– Man ska inte behöva ha ångest, säger Avanzas sparekonom Johanna Kull.

Det kommer fler besvärande uppgifter om pensionsbolaget Allra, som tidigare i veckan köpstoppades av Pensionsmyndigheten. Enligt Svenska Dagbladet finns osäkerhet kring värderingen av en del av innehaven i bolagets fonder.

Enligt en expert som tidningen har talat med beror det på att bolaget valt att konstruera en "warrant", ett finansiellt instrument, som inte handlas på marknaden och därför är mycket komplicerad att värdera.

Annons
X

Allra utreds nu av Pensionsmyndigheten. Det senaste året har ett flertal fonder som varit valbara inom premiepensionssystemet stoppats. Förlorarna är pensionsspararna.

Det pågår en politisk diskussion om hur premiepensionen ska fungera i framtiden. Men det finns sätt att agera som sparare redan i dag för att undvika att bli lurad.

– Den första varningssignalen är om någon ringer upp dig och säger att du ska byta fond, och ber om personuppgifter. Då ska man lägga på luren. Seriösa säljare arbetar inte så, säger Johanna Kull, sparekonom på Avanza.

Stäng

SvD NÄRINGSLIVS NYHETSBREV – dagens viktigaste ekonominyheter direkt i mejlkorgen

  Anmäl dig här kundservice.svd.se

  Premiepensionssystemet har bevisligen dragit till sig oseriösa aktörer. Så titta om fonden även finns att spara i utanför systemet. Om inte, är det ytterligare en varningssignal.

  Jämför sedan fondens utveckling med det statliga alternativet Såfa, som förvaltas av Sjunde AP-fonden, och som har en låg avgift och en bra utveckling historiskt.

  Till den som saknar intresse för fondsparande, och varken kan eller vill sätta sig in i alternativen, har hon en uppmaning: Låt bli.

  – Känner du att det här är jobbigt så finns Såfan som det enkla alternativet. Och det är ett bra alternativ. Man ska inte behöva ha ångest över sitt pensionssparande.

  Annons
  Annons

  Alexander Ernstberger, vd Allra, på väg till Pensionsmyndigheten som i tisdags beslutade om köpstopp för förvaltarens fyra fonder inom premiepensionen. Arkivbild.

  Foto: Lars Pehrson Bild 1 av 1
  Annons
  X
  Annons
  X