Så upplever du Korsika på bästa sätt

På den här bergstoppen till ö i Genuabukten förenas kultur med friluftsliv. Den bästa upplevelsen av Korsika får man genom att kombinera dagar på stränderna med besök i medeltida byar och nationalparker.

Under strecket
Publicerad
Les Calanches är kanske Korsikas mest fotograferade väg med sina röda klippor och fantastiska utsikt.

Les Calanches är kanske Korsikas mest fotograferade väg med sina röda klippor och fantastiska utsikt.

Foto: PÄR OLSSON
San Antoninos labyrinter startar vid det lilla kapellet. Håll utkik efter gårdsförsäljningar som kan förekomma i gränderna. Byns specialité är citroner.

San Antoninos labyrinter startar vid det lilla kapellet. Håll utkik efter gårdsförsäljningar som kan förekomma i gränderna. Byns specialité är citroner.

Foto: PÄR OLSSON
En vanlig syn i Evisa som är perfekt utgångsläge för vandring. Härifrån finns leder till bland annat Bocca di Verghju, Gorges de Spelunca och Ota.

En vanlig syn i Evisa som är perfekt utgångsläge för vandring. Härifrån finns leder till bland annat Bocca di Verghju, Gorges de Spelunca och Ota.

Foto: PÄR OLSSON
Grändkorsning i Pigna.

Grändkorsning i Pigna.

Foto: PÄR OLSSON
I Girolata hittar du natursköna La Cabane du Berger. Slå upp ditt tält i trädgården eller hyr en säng och njut av lugnet hit inga bilar når.

I Girolata hittar du natursköna La Cabane du Berger. Slå upp ditt tält i trädgården eller hyr en säng och njut av lugnet hit inga bilar når.

Foto: PÄR OLSSON
Girolata är en lugn vrå som bara nås med båt eller vandring över kullarna från landsvägen några kilometer bort.

Girolata är en lugn vrå som bara nås med båt eller vandring över kullarna från landsvägen några kilometer bort.

Foto: PÄR OLSSON
Båttur i marinparken Scandola och Portos strand försvinner i bakgrunden.

Båttur i marinparken Scandola och Portos strand försvinner i bakgrunden.

Foto: PÄR OLSSON
Vin och charketurier hör till måltiderna på Korsika. Särskilt under sommar månaderna när måltiderna blir av lättare slag till skillnad mot vinterns tunga grytor.

Vin och charketurier hör till måltiderna på Korsika. Särskilt under sommar månaderna när måltiderna blir av lättare slag till skillnad mot vinterns tunga grytor.

Foto: PÄR OLSSON
Musslor kokta i gräddig sås med smak av Cap Corse går att äta på Le Nautic i Calvi.

Musslor kokta i gräddig sås med smak av Cap Corse går att äta på Le Nautic i Calvi.

Foto: PÄR OLSSON
Se upp på vägarna! Det kryllar av frigående kreatur på de mindre vägarna som lever på ollon och kastanjer. Det gör att köttet blir magert och får en egen smak genom den speciella födan de hittar i skogen.

Se upp på vägarna! Det kryllar av frigående kreatur på de mindre vägarna som lever på ollon och kastanjer. Det gör att köttet blir magert och får en egen smak genom den speciella födan de hittar i skogen.

Foto: PÄR OLSSON
I Calvi finns fin utsikt i alla värderstreck uppe från den borgliknande gamla stadskärnan som kallas Citadelle.

I Calvi finns fin utsikt i alla värderstreck uppe från den borgliknande gamla stadskärnan som kallas Citadelle.

Foto: PÄR OLSSON
Utsikten från restaurangen på Hotell Les Roches Rouges i Piana.

Utsikten från restaurangen på Hotell Les Roches Rouges i Piana.

Foto: PÄR OLSSON
Scandolas klippor och grottor lockar dykare och båtburna besökare. Det är Korsikas största marinpark.

Scandolas klippor och grottor lockar dykare och båtburna besökare. Det är Korsikas största marinpark.

Foto: PÄR OLSSON
Annons

Flygplanets vingspetsar snuddar nästan de naggiga bergstopparna. Nedanför syns huvudstaden Ajaccio klättra upp för sluttningen vid vattenbrynet. Redan under inflygningen står det klart att Korsika inte är som andra Medelhavsöar. Morgonsolen blänker i havet och stämningen stiger i kabinen när vi tar mark. En hemvändande medpassagerare utbrister att en korsikan aldrig lämnar sin ö.

–Vi reser bara bort, säger han.

Annons

Mer från Startsidan

Annons
Annons