Annons
X
Annons
X

Så undviker du försäkringsmissar inför sportlovet

Se upp i backen – nu kommer sportlovsfirarna. För den som är på väg till fjällen är det hög tid att se över försäkringsskyddet för både familjen och prylarna. Och tänk på att en vanlig hemförsäkring inte räcker om olyckan är framme.

Foto: Berit Roald/TT

Sportlovet närmar sig – med start i Göteborg och Jönköping nästa vecka. Därefter är det skåningarnas och Uppsalabornas tur. Sedan väntar bland annat Stockholm, Gotland och Dalarna innan det slutligen är dags för norrlänningarna.

Enligt försäkringsbolagen är skador i backen, som brutna armar, ben och skadade knän, inte ovanliga under den här perioden. Svåra huvudskador är däremot färre än tidigare tack vare att de flesta använder hjälm.

Det kan hur som helst vara ett bra tillfälle att göra en översyn av familjens försäkringar så här års.

Annons
X

– Många tror att olycksfallsförsäkring och barnförsäkring ingår i hemförsäkringen. Men det stämmer inte utan båda måste tecknas separat, säger Länsförsäkringars privatekonom Elisabeth Hedmark.

Om en olycka leder till bestående skador kan försäkringen ge ersättning. Försäkringarna kan ersätta exempelvis sjukhusvistelser, tandskador, mediciner, förstörda kläder, glasögon, sjukgymnast, sveda och värk.

För den som tar med många dyra prylar på resan är det bra att kolla var gränsen för ersättning går för saker som tas med.

**I många hemförsäkringar **går det att teckna ett utökat reseskydd som ger extra skydd vid resa.

– Det kan exempelvis vara avbeställningsskydd, hyreskostnader för stuga, och mer omfattande ersättning om någon i familjen blir sjuk och resan inte kan genomföras som det var tänkt.

**För att få ersättning **för saker som man själv råkar ha sönder, exempelvis skidor eller glasögon, behöver man teckna ett tillägg till hemförsäkringen, så kallat allriskskydd. Det ger även ersättning för fler skadehändelser än den vanliga hemförsäkringen.

– Hyr man utrustning på plats erbjuds ofta en extra försäkring. Kolla vad som ingår i den och besluta om den är värd avgiften, eller om skyddet i hemförsäkringen räcker.

Det är också bra att vara medveten om att vinterväglag innebär fler bilolyckor.

– Förutom att se till att bilen är i bra kondition innan man kör en längre sträcka, är det värt att kolla bilförsäkringen och eventuellt utöka den med ett tillägg för att få bättre skydd, exempelvis ersättning för hyrbil om olyckan skulle vara framme, säger Elisabeth Hedmark.

Annons
Annons
Foto: Berit Roald/TT Bild 1 av 1
Annons
X
Annons
X