Annons
X
Annons
X

Så undviker du fällorna vid bostadsköpet

Priserna på boende är på väg upp igen, och hushållen tycks allt mer positiva till bostadsmarknaden. Men samtidigt varnar fler bankekonomer för en ny prisbubbla, tack vare det låga ränteläget. Dagens bostadsköpare har det inte lätt. På vägen fram till ett nytt boende finns många fällor – läs om hur du undviker dem.

Dagens bostadsköpare har det inte lätt.
Dagens bostadsköpare har det inte lätt. Foto: TOMAS ONEBORG, FREDRIK SANDBERG/SCANPIX

PENGAR & PRYLAR | SVD:S SARA L BRÄNSTRÖM GUIDAR FÖRBI FALLGROPARNA

1. Skaffa kunskap

Oavsett om målet är att köpa en lägenhet eller en villa bör man läsa på. För lägenhetsköp gäller att veta skillnaden på en oäkta bostadsrättsförening och en äkta. Lär dig granska en årsredovisning för att förstå en bostadsrättsföreningens ekonomi. Att lyckas köpa hus kräver också kunskap. Det finns både böcker och kurser att ta del av. (Se faktarutan till höger.)

2. Undersök bostadsmarknaden

Annons
X

Ju mer du vet om bostadsmarknaden, området du vill bo i och om de aktiva mäklarna som säljer objekten, desto bättre rustad är köparen. Så kolla runt ett tag i ett område, notera vilka objekt som finns till försäljning och vad de kostar. Håll koll under en längre tid. På så vis får du kunskap om prisbilden och en uppfattning om hur de olika mäklarna jobbar.

3. Se över ekonomin

Räknat ut vad du har råd med innan du deltar i budgivningar. Ska man sälja en bostad är det klokt att starta med den, så att man vad man får ut. Vissa banker kräver också detta.

Stäng

PERFECT WEEKEND – Nyhetsbrevet från SvD Perfect Guide som håller dig uppdaterad på de senaste samtalsämnena inför helgens middagar.

  Anmäl dig här kundservice.svd.se

  – Räntan är väldigt låg och det är lätt att göra glädjekalkyler. Man ska klara minst 6-7 procents ränta, säger Elisabeth Österman, vice förbundsdirektör på Villaägarnas Riksförbund.

  En buffert behövs i ekonomin. Fastighetsskatten kan komma att återinföras. Ett villaköp innebär kostnader för lagfart som är 1,5 procent av köpeskillingen och uttagande av pantbrev.

  4. Skaffa lånelöfte

  Ta kontakter med flera banker och ordna lånelöfte. Olika banker har olika villkor och det gäller att man som kund granskar och jämför deras erbjudanden så att man tar det bästa. Detta gäller i synnerhet när man ska till att teckna kontrakt och ta själva lånet. Då gäller det att man ringer runt och jämför.

  Det är praktiskt att om man kan få till en personlig kontakt på banken så att man har någon att bolla på banken om drömobjektet dyker upp.

  5. Gör en egen värdering

  Budgivningar är konstruerade för att köparna ska ryckas med och priset ska bli högt för säljaren. Undvik risken att betala överpris genom att göra en egen värdering av objektet och håll dig iskall när budgivningen drar igång. Ta del av tillförlitlig prisstatistik och låt bostadsköpet ta tid. En fördel med nyproduktion är att man slipper budgivningar och den osäkerhet som processen medför.

  6. Granska objektbeskrivningen

  Det finns ingen hundraprocentig garanti för att uppgifterna i beskrivningen stämmer. Inte heller ska man alltid lita på den besiktning som ibland medföljer ett villaprospekt. Det förekommer att ”fönster med visst målningsbehov” är genomruttna. Var extra uppmärksam på hus som renoveras av byggfirmor enbart i syfte att göra vinsthemtagningar.

  – Gör en egen jordabalksbesiktning, helst innan kontrakt skrivs. Man ska inte lita på allt mäklaren säger. Kolla själv upp driftskostnader. Det finns oseriösa mäklare också, säger Elisabeth Österman.

  Annons
  Annons
  X

  Dagens bostadsköpare har det inte lätt.

  Foto: TOMAS ONEBORG, FREDRIK SANDBERG/SCANPIX Bild 1 av 1
  Annons
  X
  Annons
  X