Annons

Så tyskt är brittiska kungahuset

Ett av flera kungahus med tyska anor.
Ett av flera kungahus med tyska anor. Foto: Patrick van Katwijk/AP

”Det sägs ofta att det brittiska kungahuset egentligen är tyskt, eftersom drottning Elizabeths härstamning räknas från drottning Victorias tyske prinsgemål Albert. Men hur engelsk var drottning Victoria själv? Härstammade inte också hon från ett tyskt furstehus?”

Under strecket
Publicerad

Som jag noterat i en tidigare blogg har det brittiska kungahuset burit nuvarande namn sedan 1917, då kung Georg V bytte ut det egentliga dynastinamnet Sachsen-Coburg-Gotha till Windsor, detta som en direkt följd av första världskriget. Det tyskhat som bredde ut sig i Storbritannien under kriget gjorde att såväl kungahusets medlemmar som andra framträdande brittisk-tyska ätter angliserade sina namn. Ett annat känt exempel är släkten Battenberg, som bytte namn till Mountbatten.

Att dynastin Sachsen-Coburg-Gotha, alias Windsor, idag sitter på Storbritanniens tron beror, alldeles som frågeställaren noterar, på äktenskapet mellan kusinerna Albert av Sachsen-Coburg-Gotha och den brittiska drottningen Victoria år 1840. Albert kom från ett hertigdöme i Thüringen, i mellersta Tyskland, som grundats 1826 genom furstligt territoriebyte. Sachsen-Coburg-Gotha var visserligen litet till ytan, men sett till dynastisk politik var furstehuset osedvanligt skickligt.

Annons
Annons
Annons