Så tycker partierna om hemmaföräldrar

VALFRÅGA. Åsikterna går isär om hemmaföräldrar ska få ekonomiskt stöd från samhället eller inte. Idag finns vårdnadsbidraget som infördes 2008 av alliansen. Vad tycker riksdagspartierna?

Här svarar de på frågan: Ska staten ge pengar i någon form till de föräldrar som vill vara hemma med sina barn efter det att föräldrapengen tagit slut? Varför/varför inte?

Under strecket
Uppdaterad
Publicerad
Annons

Vänsterpartiet: Vi driver frågan om sex timmars arbetsdag med bibehållen lön. Detta skulle underlätta barnfamiljernas vardag väsentligt. Däremot är vi
inte för vårdnadsbidraget. Bidraget tas främst ut av kvinnor vilket leder till att kvinnor blir ekonomiskt beroende av sina partners. I stället vill vi ha en modern, jämställd föräldraförsäkring där varje förälder tar ut lika stor del av dagarna. På så vis får barnet möjlighet till en nära relation med båda föräldrarna redan tidigt i livet. Vi tror att detta är bäst både för barnet, föräldrarna och för jämställdheten mellan könen.

Socialdemokraterna: Sverige har en av världens mest generösa föräldraförsäkringar. Den ger barnen tid med föräldrarna och gör att både mammor och pappor har möjlighet att förena familj och arbete. Därutöver har vi en förskola av mycket hög kvalitet som föräldrarna är mycket nöjda med, och barnbidrag till alla barn. Tillsammans med en god barnhälsovård gör det Sverige till ett av världens bästa länder för barn att växa upp i. En stark välfärd bygger på arbetslinjen, vi anser därför
inte att det är rimligt med exempelvis vårdnadsbidrag för dem som inte vill arbeta när föräldraförsäkringsdagarna är använda.

Annons

Mer från Startsidan

Annons
Annons