Annons
X
Annons
X

Så tycker kritikerna om Noréns nya

Från lovord till besvikelse – så tyckte kritikerna om Lars Noréns iscensättning av ”Stilla liv” på Dramaten som hade premiär i helgen.

Scenvåren 2017
Lars Norén repeterar ”Stilla liv” på Dramatens scen Elverket.
Lars Norén repeterar ”Stilla liv” på Dramatens scen Elverket. Foto: Fredrik Sandberg/TT

I helgen var det urpremiär på Lars Noréns senaste pjäs ”Stilla liv” – ett manus utan repliker. SvD har sammanställt vad några kritiker tyckte.

”Det är långa stunder en förunderligt vacker föreställning i Charles Korolys scenografi och kostym. Gråbruna nyanser som i ett gammalt fotografialbum. De åldrade skådespelarnas nakna kroppar, huden som torkat papper i Mira Svanbergs diskreta ljusdesign. Små öar av stilla liv. Filmens lättrörliga kamera överflyttad till teaterscenen. Inte minst döden och döendet är ett centralt motiv”, skriver DN:s Leif Zern, som ändå är besviken och kallar styckets Sverigebild för ”en karikatyr”.

Stäng

KULTURCHEFENS NYHETSBREV – veckans viktigaste kulturtexter direkt i mejlkorgen

  Anmäl dig här kundservice.svd.se

  Helt lyrisk är däremot Hanna Nordenhök i Expressen: ”Det är samma skoningslösa och samtidigt oändligt ömsinta klarsyn på varelsen människan som alltid i Noréns teater.  Så blir ’Stilla liv’ en knivskarp men också djupt trösterik pjäs, vars efterskalv mullrar genom kroppen många timmar efter föreställningens slut. Det är helt enkelt magnifikt.”

  Annons
  X

  Mittemellan dem hamnar Aftonbladets Claes Wallin: ”’Stilla liv’ är huvudsakligen intressant som en byggsten i Lars Noréns författarskap, och däri är den högintressant. Som teaterföreställning har den ett värde som avvikande från allt annat som spelas, men bristerna gör att den inte når hela vägen fram. Ungefär som livet då.”

  Jenny Teleman i Kulturnytt i P1 märker att den tysta teatern skärper blicken: ”En lång serie av foton som får liv, för varje människa betydelsefulla ögonblick. Kraften i de här situationerna finns i att de wobblar till. Du hittar egna historier, kopplar ihop bilderna. det blir lite som att läsa – väldigt fridfullt. Förväntar man sig reducering blir man inte besviken, och pretentioner, i bemärkelsen anspråk, krav, fordringar, det får man också.”

  Annons
  Annons
  X

  Lars Norén repeterar ”Stilla liv” på Dramatens scen Elverket.

  Foto: Fredrik Sandberg/TT Bild 1 av 1
  Annons
  X
  Annons
  X