Så tycker barnen om julkalendern: "Helt perfekt!"

"Spännande", "rolig" och "lite läskig". Testpanelen Julia, Haddy och Iskander ger årets julkalender "Selmas saga" tummen upp.

Julia, 10, Haddy, 10, och Iskander, 10, går alla i fyran i Askebyskolan i Rinkeby. De fick uppdraget att recensera årets julkalender ”Selmas saga”, där Selma och von Trippelhatt letar efter jultomten. På frågan vad de själva inte kan vara utan på julen svarar alla tre: ”familjen”. ”Och julklapparna”, säger Julia.
Julia, 10, Haddy, 10, och Iskander, 10, går alla i fyran i Askebyskolan i Rinkeby. De fick uppdraget att recensera årets julkalender ”Selmas saga”, där Selma och von Trippelhatt letar efter jultomten. På frågan vad de själva inte kan vara utan på julen svarar alla tre: ”familjen”. ”Och julklapparna”, säger Julia. Foto: Ari Luostarinen

Julia, Haddy och Iskander har fått i uppdrag av SvD Junior att recensera – när man berättar vad man tycker om en bok eller film till exempel – årets julkalender. De går alla tre i fyran i Askebyskolan i Rinkeby i Stockholm och brukar titta på julkalendern varje år. Nu ska de, som några av de första barnen i Sverige, få se några avsnitt av julkalendern "Selmas saga" i förväg.

Hur ska en riktigt bra jul­kalender vara?

–  Jag gillar när det är en bra början, ett problem eller mysterium i mitten och att allt blir bra på slutet, säger Haddy och de andra håller med.

"Selmas saga" utspelar sig för länge sedan. Selma får veta att hennes ­familj måste flytta ifrån sitt hem eftersom de inte har råd att bo kvar. När hon träffar på Efraim von Trippelhatt, som upptäckt att tomten finns på riktigt, tänds ett hopp. Kanske kan tomten uppfylla Selmas önskan om att få bo kvar? Det blir början på en äventyrsresa till Nordpolen och tomtens rike.

–  Den verkar vara bra, helt perfekt! säger Iskander efter att ha sett de första avsnitten.

–  Spännande och lite läskig, tycker Julia.

Julkalendern ”Selmas saga” börjar visas i Barnkanalen den 1 december. Den sänds vardagar klockan 7.15 och 18.45, och helger klockan 8.45 och 18.45. Julkalendern finns även på SVT Play. Foto: Ulrika Malm/ SVT

I de första avsnitten får tittarna se när Selma och von Trippelhatt börjar lära känna var­andra. Selma träffar även på en magisk liten ljusprick som flyger omkring. Den verkar både kunna tända ljus och flyga rakt igenom glasrutor.

–  Det är som en fluga, säger Julia.

–  Jag tror det är något som Selma kommit på i sin fantasi för att den ska leda henne rätt, ­säger Haddy.

Att von Trippelhatt bad Selma diska all disken hemma hos honom tycker de var oschyst.

–  Skulle han ha frågat mig skulle jag ha sagt "Jag vill inte vara med i äventyret", säger Haddy medan Iskander funderar över hur han skulle ha gjort för att diska så fort som möjligt.

–  Von Trippelhatt är gammal och verkar inte gilla barn, säger Julia.

–  När man tittar på honom noga så är han läskig, tycker Iskander.

De funderar också över en ­annan karaktär i julkalendern – Selmas morfar. Varför vet han så mycket om tomtar? Men inte kan väl han vara tomten, han är ju sängliggande?

–  Fast tomten måste chilla ­innan han delar ut alla paketen, menar Julia.

Vad tycker ni är extra juligt?

–  Lussekatter, säger Iskander.

–  Mycket presenter, att alla har roligt och att ingen är sjuk, säger Julia.

–  Att alla är tillsammans, säger Haddy.

Alla tre ger julkalendern flera tummar upp och rekommenderar andra barn att se den.

–  Den är rolig och spännande, sammanfattar de.

Julia, 10, Haddy, 10, och Iskander, 10, går alla i fyran i Askebyskolan i Rinkeby. De fick uppdraget att recensera årets julkalender ”Selmas saga”, där Selma och von Trippelhatt letar efter jultomten. På frågan vad de själva inte kan vara utan på julen svarar alla tre: ”familjen”. ”Och julklapparna”, säger Julia.

Foto: Ari Luostarinen Bild 1 av 2

Julkalendern ”Selmas saga” börjar visas i Barnkanalen den 1 december. Den sänds vardagar klockan 7.15 och 18.45, och helger klockan 8.45 och 18.45. Julkalendern finns även på SVT Play.

Foto: Ulrika Malm/ SVT Bild 2 av 2
Annons
X
Annons
X